Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuorokauden osaa. Suomalaisesta rockyhtyeestä, katso Yö (yhtye). Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Elielinaukio juhannusyönä Helsingissä.
Yöllinen maisema Espanjassa.

on se aika vuorokaudesta, jona havaintopaikka planeetan pinnalla on kääntynyt poispäin Auringosta niin, ettei Auringosta tuleva valo osu siihen. Joka hetki hiukan alle puolella Maapallon pinnasta on yö. Ilmakehä taittaa valoa niin, että osa siitä osuu maahan silloinkin, kun aurinko on jonkin verran horisontin alapuolella; tällöin on aamu- tai iltahämärä. Yöllä kosteutta kondensoituu esineisiin, sillä lämpö säteilee esineistä avaruuteen ja kosteus tiivistyy esineiden pinnalle.

Menneisyydessä yöllä on nukuttu, koska pimeässä on vaikea työskennellä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ihmisen tärkein aisti on päiväkäyttöön erikoistunut näkö. Kuun valo on auttanut hiukan. Tulen ja keinotekoisen valon myötä ihminen on saanut merkittävän suhteellisen edun ympäristöönsä nähden eloonjäännin ja pimeässä toimimisen kannalta.

Vuorokausi vaihtuu nykyisen käytännön mukaan keskiyöllä.

Yö maagisena elementtinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yö yhdistetään usein vaaraan, koska varkaat ja vaaralliset eläimet voivat piiloutua pimeään. Siksi monet pelkäävät liikkua yöllä ulkona. Monet pelkäävät pimeää myös itsessään, ja tämä on yksi tavanomaisimpia fobioita. Pimeänpelkoa kutsutaan nyktofobiaksi. Taikausko sisältää ajatuksen, jonka mukaan taikuus ja taikurit ovat voimakkaimmillaan yöllä. Lisäksi vampyyrien ja ihmissusien uskotaan olevan aktiivisimmillaan yöaikaan.

Vain aikuisille tarkoitetut televisio-ohjelmat tulevat yöllä, koska silloin oletetaan lasten nukkuvan.

Usein sanotaan vanhojen ihmisten kuolevan yöllä, "suden hetkellä".

Yön määritelmä liikenteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentämiseen liittyvä yön ja päivän määritelmä: Yö (night) –Yöllä tarkoitetaan aikaa iltahämärän (porvarillinen hämärä) päättymisestä aamuhämärän alkuun. Iltahämärä alkaa auringonlaskusta ja päättyy kun auringon keskipiste on 6 astetta horisontin alapuolella. Aamuhämärä alkaa jälleen aamulla kun keskipiste on 6 astetta horisontin alapuolella. Määrittely löytyy Trafin julkaisemista lentosäännöistä.[1] Yön määrittelyllä on merkittävä rooli lentosääntöjen sisällössä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Trafi: SERA - lentosäännötYleiseurooppalaiset lentosäännöt Turvallisuustiedote. Trafi. Viitattu 14.9.2016.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta .

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itkonen, Satu: Yön kuvia suomalaisessa taiteessa. Helsinki: Kirjapaja, 2004. ISBN 951-607-108-2.