Kuunpimennys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaavakuva kuunpimennyksestä
Kuunpimennys 9. marraskuuta 2003.

Kuunpimennys on tilanne, jolloin Kuu on Maan varjossa eli Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Tällöinkään Kuu ei mene aivan näkymättömäksi, koska ilmakehä taittaa osan Auringon valosta Kuun pintaan. Vähiten taittuvat spektrin pisimmät aallonpituudet eli punaiset ja oranssit valonsäteet jatkavat koko ilmakehän läpi Kuuhun, kun taas enemmän taittuvat aallonpituudet vähenevät siroamisen myötä ilmakehässä. Tämän takia Kuu näkyy täydellisen pimennyksen aikana himmeän punaruskeana. Mitä enemmän Maan ilmakehässä on hiukkasia, sitä himmeämpänä Kuu loistaa. Kuunpimennystä pystyy tarkkailemaan hyvin paljain silmin tai kiikareilla. Ilmakehän puhtaus ja saastuneisuus tulee näkyviin kuunpimennyksen aikaan. Esimerkiksi 1960-luvulla kuunpimennyksen aikaan Kuu oli niin tumma, ettei se näkynyt juuri ollenkaan ilman kiikareita, koska vastikään sattuneen tulivuorenpurkauksen tuhka oli pimentänyt Maan ilmakehää.

Kuun kirkkautta pimennyksen aikaan mitataan Danjonin asteikolla.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täyden kuun aikaan. Kuun ratatason kaltevuuden vuoksi pimennystä ei kuitenkaan tapahdu läheskään joka kuukausi. Useimmiten ne sattuvat puoli kuukautta ennen auringonpimennystä tai sen jälkeen. Kaltevuussuunnan jaksolliset vaihtelut saavat aikaan, että ns. saros-jakson kuluttua (18 vuotta 10,3 vuorokautta) sekä kuun- että auringonpimennykset toistuvat suunnilleen samanlaisina.

Kuunpimennyksen vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täydellisen pimennyksen alussa Kuu joutuu Maan puolivarjoon. Tätä vaihetta kutsutaan puolivarjopimennykseksi. Sen huomaaminen ei ole itsestään selvää, sillä Kuu himmenee vain vähän. Seuraavaksi Kuu joutuu osittain Maan täysvarjoon ja alkaa osittainen pimennys. Tällöin Kuu pimenee selvästi reunasta alkaen. Tämän jälkeen koko Kuu siirtyy Maan täysvarjoon ja alkaa täydellinen pimennys, jolloin Kuu näkyy himmeän punaruskeana. Täydellisen vaiheen jälkeen seuraa taas osittainen pimennys ja puolivarjopimennys.

Kuun liike voi viedä sen keskelle Maan täysvarjoa, jolloin siis syntyy täydellinen kuunpimennys. Kuu saattaa myös vain sivuta Maan täysvarjoa ja tällöin nähdään osittainen kuunpimennys. Kolmas mahdollisuus on se, että Kuu ei lainkaan osu Maan täysvarjoon vaan ainoastaan Maan puolivarjoon, jolloin tapahtumaa kutsutaan puolivarjopimennykseksi.

Pimennys Kuusta katsottuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusta nähtynä tapahtuma on auringonpimennys. Täydellisen kuunpimennyksen aikana koko Kuussa ja osittaisen pimennyksen aikana Kuun pimeillä alueilla näkyy täydellinen auringonpimennys, mutta se on kirkkaana loistavan Maan ilmakehän takia kovin erilainen kuin Maassa nähtävät täydelliset auringonpimennykset. Vastaavasti osittaisen vaiheen valoisilla alueilla ja puolivarjovaiheen himmeillä alueilla näkyy osittainen auringonpimennys.

Kuunpimennykset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-vuosikymmenellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuu Helsingissä 31.12.2009 klo 21.47

Vuonna 2004 Suomessa nähtiin kaksi täydellistä kuunpimennystä, 4.5. toukokuuta alkuillasta vähän keskiyön yli ja aamuyöstä 28. lokakuuta. Vuonna 2005 ei näkynyt kuunpimennyksiä ja vuonna 2006 vain hyvin pieni pimennys 7. syyskuuta. Vuonna 2007 oli täydellinen kuunpimennys 3.4. maaliskuuta. Pimennyksen puolivarjopimennys alkoi 3. pvä kello 22.16 ja osittainen vaihe alkoi klo 23.30. Täydellinen vaihe oli 4.3 kello 0.44–1.58, jonka jälkeen osittainen vaihe päättyi 03.12 ja puolivarjopimennys 04.26. Vuonna 2008 oli myös täydellinen kuunpimennys 21. helmikuuta. Puolivarjopimennys alkoi kello 2.35, osittainen vaihe kello 3.43 ja täydellinen vaihe oli kello 5.00–5.51. Osittainen vaihe päättyi kello 7.09 ja puolivarjonpimennys kello 8.17.

2010-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

31. joulukuuta 2009 nähtiin osittainen kuunpimennys, joka oli suurimmillaan kello 21.23.[1] Täydellinen kuunpimennys nähtiin 21. joulukuuta 2010. Utsjoella pimennys näkyi kokonaisuudessaan. Puolivarjopimennys alkoi klo 7.27, osittainen pimennys klo 8.32 ja täydellinen vaihe klo 9.40. Syvimmillään pimennys oli kello 10.17. Pimennyksen täydellinen vaihe päättyi klo 10.54, osittainen vaihe klo 12.02 ja puolivarjopimennys klo 13.06.[2] Täydellinen pimeys havaittiin vain muutamassa paikassa pilvisen sään takia. Vuonna 2011 nähtiin Suomessa kaksi täydellistä kuunpimennystä, 15. kesäkuuta ja 10. joulukuuta. 25. huhtikuuta 2013 havaittiin osittainen pimennys.

Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 28. syyskuuta 2015.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veikko Mäkelä: Vuosi päättyy kuunpimennykseen 29.12.2009. Ursa. Viitattu 31.12.2009.
  2. Pimennykset joulukuussa 2010 Ursa ry. Viitattu 5. joulukuuta 2010.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuunpimennys.