Kummitus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”haamu” ohjaa tänne. Sanan muita merkityksiä luetellaan erillisellä täsmennyssivulla.
Henry Fuselin teos Hamletista ja isän kummituksesta.
William Hopen ottama, väärennökseksi paljastunut henkivalokuva.

Kummitus, aave tai haamu on uskomuksissa kuolleen ihmisen tai eläimen sielu, joka kulkee elävien maailmassa, usein samoilla paikoilla kuin eläessään. Tätä elävien maailmaan jäämistä kutsutaan kummitteluksi. Kummittelevien sielujen väitetään usein yrittävän saattaa loppuun jotain tehtävää, joka jäi elämässä tekemättä, tai kärsivän rangaistusta pahoista teoistaan. Kummitusten katsotaan usein olevan jonkinlaisessa välitilassa, kuolleina, mutta kykenemättöminä siirtymään esimerkiksi helvettiin tai taivaaseen. Kummitustarinoita esiintyy ympäri maailmaa.

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummittelun katsotaan liittyvän lähes aina johonkin paikkaan, jossa kummitus on ollut eläessään. Joskus harvemmin kummituksen myös väitetään seuraavan elossa olevia sukulaisiaan.

Haamut kuvataan usein läpinäkyvinä, varjomaisina, sumumaisina tai luurankoina. Haamu voi myös välillä näkyä kuten elävä ihminen, mutta kadota sitten oudosti. Yleensä ajatellaan, että haamu voi kulkea aineen läpi, eikä sitä voi koskettaa, mutta että se voi koskettaa ihmisiä tai siirrellä esineitä. Väitetään, että haamun läpi kulkiessa saattaa tuntua erittäin kylmältä. Kummitustaloissa kerrotaan usein olevan poikkeuksellisen kylmiä kohtia, jotka liikkuvat, vaikka itse olentoa ei näkyisikään. Jotkut ajattelevat haamun olevan ektoplasmaa.

Ihmisten lisäksi kerrotaan eläimien ja jopa esineiden ja asioiden kummittelevan. On esimerkiksi varsin paljon tarinoita kummitustaloista ja -laivoista miehistöineen. Kummitustaloksi sanotaan sekä rakennusta, jossa on kummituksia että rakennusta, joka itse kummittelee. Tarinan mukaan eräästä linnasta puretun lattian sanottiin joskus näkyvän katonrajassa, jossa se ennen oli sijainnut. Kuuluisin esimerkki kummituslaivasta lienee Lentävä Hollantilainen.

Kummituksiin kohdistuu niihin uskovissa kansoissa ja yksilöissä pelkoa. On myös tarinoita kummituksista, jotka ovat varoittaneet ihmistä tai pelastaneet ihmisen, ja jotka eivät vahingoita ihmisiä. Monia aaveisiin liittyviä kauhuelokuviakin on tehty.

Tieteellisiä teorioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään pitkäaikaisen teorian mukaan kummitushahmojen näkeminen liittyy infraääniin ja silmämunan resonointiin noin 18, Hz:n kohdalla. Lisäksi infraäänet aiheuttavat useille ihmisille epämukavan olon.[1] Teorian jäljille päästiin 1998 tutkija Vic Tandyn kohdattua laboratoriossa lähestyvän harmaan olennon tilassa, jossa myös muut kertoivat nähneensä kummituksia. Suoritettuaan mittauksia tutkijakaverinsa kanssa, he huomasivat erään huoneen kohdan olevan altis n. 18,98 hertsin infraäänelle johtuen huoneen ilmastoinnista ja ilman kierrosta[2]. Myös tutkija Richard Wiseman on tutkinut ilmiötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aaltonen, Sami: Aavetaloja. 174 sivua. Kustannusosakeyhtiö Nemo 2002. ISBN 952-5180-47-6

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kummitus.
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: kummitus.