Henry Fuseli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Painajainen 1781. Öljy kankaalle 101.6 cm × 127 cm, Detroit Institute of Arts.

Henry Fuseli (saks. Johann Heinrich Füssli) (6. helmikuuta 1741 Zürich16. huhtikuuta 1825 Putney, Surrey)[1] oli saksalais-sveitsiläistä syntyperää oleva brittiläismaalari ja taidekirjailija.

Fuseli syntyi Zürichissä toisena perheen kahdeksastatoista lapsesta. Hänen isänsä oli muotokuvamaalari Johann Caspar Füssli (1706–1782),[1] joka halusi poikansa työskentelevän kirkolle ja lähetti tämän Collegium Carolinum -yliopistoon Zürichiin. Siellä Henry tapasi Johann Kaspar Lavaterin ja heistä tuli hyvät ystävät.

Valmistuttuaan papiksi vuonna 1761 Fuselin täytyi lähteä maasta autettuaan Lavateria paljastamaan epäoikeudenmukaisen tuomarin, jonka perhe tahtoi myöhemmin kostaa teon. Fuseli matkusti ensin Saksan läpi ja päätyi lopulta vierailulle Englantiin vuonna 1765, jossa elätti itsensä satunnaisella kirjoittelulla. Hän tutustui Joshua Reynoldsiin, jolle näytti piirroksiaan. Reynoldsin kehotuksesta Fuseli omistautui täysin taiteelle. Vuodet 1770–1778 hän vietti Italiassa, missä hän perehtyi erityisesti Michelangeloon.[1] Hän muutti nimensä Füsslistä Fuseliksi, koska se kuulosti italialaisemmalta.

Vuoden 1779 alussa Fuseli palasi Britanniaan pysähtyen matkallaan Zürichissä. Siellä Alderman Boydell tarjosi hänelle työtä ja Fuseli maalasi hänen galleriaansa useita teoksia. Hän myös julkaisi englanninkielisen version ystävänsä Lavaterin fysiognomiaa käsittelevästä teoksesta. Lisäksi Fuseli avusti William Cowperia valmistelemaan Homeroksen tekstien käännöksiä.

Vuonna 1788 Fuseli avioitui Sophia Rawlinsin kanssa, joka oli alun perin yksi hänen malleistaan ja pian tämän jälkeen hän osallistui Royal Academyn (kuninkaallinen taideakatemia) toimintaan Lontoossa. Kaksi vuotta myöhemmin hänestä tehtiin akateemikko eli merkittävä taideyhteisön jäsen. Vuonna 1799 Fuseli järjesti taidenäyttelyn, jossa oli sarja John Miltonin teosten innoittamia töitä. Teokset olivat valmistuneet yhdeksän vuoden ajanjaksolla ja Miltonin aihepiireihin lukeutuvia töitä oli 47, joista monet hyvinkin kookkaita. Vuoden kestänyt näyttely ei kuitenkaan menestynyt kaupallisesti. Vuonna 1799 Fuseli kuitenkin nimitettiin maalaustaiteen professoriksi akatemiassa. Neljä vuotta myöhemmin hän erosi virastaan mutta palasi siihen taas vuonna 1810 jatkaen työtään kuolemaansa saakka.

Fuseli kuoli vuonna 1825 Putney Hillissä 84 vuoden iässä ja haudattiin St Paulin katedraaliin. Ennen kuolemaansa hän oli jo kartuttanut omaisuuttaan ja kuolikin melko varakkaana miehenä.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Henry Fuseli BBC. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]