Vasili Tropinin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Tropinin, Omakuva, 1844.

Vasili Andrejevitš Tropinin (ven. Василий Андреевич Тропинин; 30. maaliskuuta (J: 19. maaliskuuta) 1776 Korpovo, Novgorodin kuvernementti15. toukokuuta (J: 3. maaliskuuta) 1857 Moskova) oli venäläinen taidemaalari.

Tropinin syntyi maaorjaksi kreivi Münnichille Korpovossa Novgorodin kuvernementissä, josta hänet siirrettiin kreivi Morkoville osana Münnichin tyttären myötäjäisiä. Pian hänet lähetettiin Pietariin opiskelemaan kondiittorin elinkeinoa. Sen sijaan että hän olisi opiskellut sokerileipuriksi, Tropinin kävi salaa Keisarillisen taideakatemian piirustustunneilla.

Vuonna 1799 hänen omistajansa salli Tropininin opiskella taideakatemiassa ei-tutkinto-opiskelijana (Postoronni utšenik). Hän kävi S.S. Šukinin tunneilla ja häntä tuki Taideakatemian rehtori Aleksandr Sergejevitš Stroganov. Vuonna 1804 Ytopinin työ Poika suree kuollutta lintua asetettiin näytteille taideakatemian näyttelyyn ja se sai huomiota Venäjän keisarinnalta (todennäköisesti leskikeisarinna Maria Fjodorovnalta).

Menestyksensä aattona kreivi Morkov kutsui Tropininin takaisin Pietarista tilalleen Ukrainan Kupavkaan. Tropinin nimitettiin kondiittoriksi ja lakeijaksi. Pian kuitenkin hänen omistajansa muutti mielensä ja määräsi Tropininin kopioimaan eurooppalaisten ja venäläisten maalareiden teoksia ja tuottamaan Morkovien muotokuvia. Tropinin myös maalasi paikallisessa kirkossa. Tropinin vietti noin kaksikymmentä vuotta Ukrainassa, ja monet hänen tuon aikansa teoksista kuvaavat Ukrainan kansaa tai maaseutua.

Tropinin kuitenkin jatkoi työskentelyä ja opiskelua. Vakiinnutettuaan asemansa muotokuvamaalarina hän kirjoitti:

»Opiskelin vähän...Akatemiassa, mutta opin...Vähä-Venäjällä. Siellä maalasin luontoa ilman lepoa, maalasin kaikkea ja kaikkia ja nämä työt ovat parhaimpia tähän asti tekemistäni..[1] »

Tämän ajan huomattavimpia töitä ovat A. I. Tropininan, taiteilijan vaimon, muotokuva (1809), Arseni Tropinin, taiteilijan pojan, muotokuva (n. 1818), Kirjailija ja historioitsija N. M. Karamzinin muotokuva (1818).

Vuonna 1823 47-vuoden iässä Tropininistä tuli vihdoin vapaa mies ja hän muutti Moskovaan. Samana vuonna hän asetti näytteille teokset Pitsinnyplääjä, Kerjäläinen ja Taiteilija Skotnikovin muotokuva Keisarilliseen taideakatemiaan ja sai virallisen taidemaalarin todistuksen (Svobodnyi Hudožnik). Vuonna 1824 hänestä tuli akateemikko.

Vuodesta 1833 hän opetti Moskovan maalaus-, veisto- ja rakennustaiteen opistossa. Vuonna 1843 hänet valittiin Moskovan taiteilijaseuran kunniajäseneksi. Hän kuoli 1857 81-vuoden iässä ja hänet haudattiin Vagankovon hautausmaalle Moskovaan. Elämänsä aikana Tropinin maalasi yli 3000 muotokuvaa.

Vasili Tropinin teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Spirit of Ukraine: 500 Years of Painting. Winnipeg Art Gallery. 1991, pg. 184 ISBN 0-88915-163-6.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vasily Tropinin
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Wassili Tropinin