Düsseldorfin koulukunta
Düsseldorfin koulukunta oli 1800-luvulla merkittävimpiä saksalaisia taidekoulukuntia. Se syntyi Düsseldorfin taideakatemian piirissä, jonka perusti vaaliruhtinas Karl Theodor 1767. Akatemian organisoi uudestaan Fredrik Vilhelm III, joka nosti sen johtoon Peter von Corneliuksen. Corneliuksen ura jäi niin lyhyeksi, ettei hän ehtinyt saada omia näkemyksiään esille akatemiassa, ja se edustaakin pikemminkin Schadowin näkemyksiä, jonka johtajakaudella akatemia nousi maineeseen maisemamaalauksessa.
Suuntaukselle on ominaista romanttis-realistinen tyyli. Tyylin syntyvaiheet ajoittuvat 1820-luvulle, ja se oli vallalla vielä 1860-luvulla. Pyrkimyksenä oli luonnontutkimuksen kautta päästä ilmaisun luonnollisuuteen. Aiheita olivat metsä- ja vuoristomaisemat, samoin meri, järvi ja muut vesiaiheet. Myös aiheet kodin piiristä olivat suosittuja. Valon kuvaaminen oli hyvin keskeistä.
Düsseldorfin taideakatemia oli pohjoismaisten taiteilijoiden suosiossa, joten koulukunnalla oli merkittävä vaikutus myös muiden Pohjoismaiden ja Suomen taiteeseen.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
- Virtuaaliyliopisto (Arkistoitu – Internet Archive)
- Ateneumin taidemuseo: Düsseldorfin kauden suomalaistaiteilijoita (Arkistoitu – Internet Archive)
Kirjallisuutta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Valkonen, Tuulikki. Romanttiset maisemat. Helsinki: Tammi 2001 ISBN 951-31-2249-2
Fanny Churberg, Karl Anders Ekman, Severin Falkman, Ellen Favorin, Alina Forsman, Hanna Frosterus-Segerstråle, Alexandra Frosterus-Såltin, Emma Gylden-von Schantz, Werner Holmberg, Karl Emanuel Jansson, Arvid Liljelund, Berndt Lindholm, Erik Johan Löfgren, Hjalmar Munsterhjelm, Victorine Nordenswan, Augusta Soldan, Victoria Åberg