Cobra (taiteilijaryhmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amstelveenissa Alankomaissa sijatseva Cobra-museo ulkoa.

Cobra (tyyliteltynä COBRA tai CoBrA) oli abstraktia ekspressionismia edustanut taiteilijaryhmä Euroopassa vuosina 1948–1952. Nimen taustalla ovat perustajien kotikaupungit Kööpenhamina (Copenhague), Bryssel ja Amsterdam, ja sen keksi belgialainen runoilija Christian Dotremont.[1] Ryhmä syntyi kun alankomaalainen ryhmä Reflex, tanskalainen ryhmä Høst ja belgialainen Vallankumouksellinen surrealistiryhmä sulautuivat yhteen.

Ryhmä toimi intensiivisesti, julkaisi kahdeksan numeroa Cobra-aikakauslehteä ja piti kaksi suurta näyttelyä, toisen Stedelijk Museumissa Amsterdamissa 1949, toisen Palais des Beaux-Artsissa Liègessä 1951. Vaikka ryhmä pian sen jälkeen hajosi, on sen vaikutus jatkunut vuosikymmenten ajan. [1]

Ryhmän syntyaikana, toisen maailmansodan jälkeisessä tunnelmassa, antoi surrealismi monen taiteilijan mielestä keinoja heidän ilmaisutarpeeseensa. Surrealisteista heitä kiinnosti erityisesti espanjalainen Joan Miró. Osa ryhmän jäsenistä ei kuitenkaan hyväksynyt kirjailija André Bretonin johtoasemaa surrealistien piirissä ja he alkoivat pitää omaa ryhmäänsä ekspressionistisena tai vallankumouksellisena surrealismina. Samalla he asettuivat vastustamaan “porvarillista kulttuuritaidetta”. Cobra-ryhmälle oli ominaista ihailla kaikkein kömpelöimpiä ja avuttomimpia taideluomuksia ja kansantaidetta, jotka olivat heidän mukaansa myyttisen nuoruuden ilmentymiä. He halusivat esittää ylistyslaulun viattomuudelle, luonnolle ja elämänilolle. Surrealismia he pitivät liian älyllisenä. Lopulta useimmat ryhmän jäsenet ajautuivat abstraktiin ekspressionismiin.[1]

Amstelveenissa Alankomaissa on Cobra-museo, jossa on esillä Karel Appelin teoksia ja muuta kansainvälistä avantgarde-taidetta.

Ryhmän maineikkaimpia jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamia taiteilijoita, joilla oli yhteyksiä Cobra-ryhmään ja joihin heidän ajattelutapansa vaikutti:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Otavan suuri Ensyklopedia, 2. osa (Cid–Harvey), s. 804–805, art. Cobra-ryhmä. Otava, 1977. 951-1-04170-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]