Prerafaeliitit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prerafaeliitit (engl. The Pre-Raphaelite Brotherhood) oli Englannissa 1800-luvun loppupuolella vaikuttanut taiteilijaryhmä. Englantilaisista taidemaalareista, runoilijoista ja kriitikoista koostuneen ryhmän perustivat vuonna 1848 John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti ja William Holman Hunt, jotka olivat myös ryhmän huomattavimpia edustajia. Prerafaeliittien esikuvina olivat ennen kaikkea Italian 1400-luvun taiteilijat ja heidän tuotantonsa. Tähän viittasi ryhmän nimi prerafaeliitit, Rafaelia edeltävä.

Ryhmä vastusti tuolloin vallinnutta akateemista taidetta, jota he pitivät kaavamaisena ja hengettömänä. Heidän mielestään varsinkin Rafaelin klassisilla asetelmilla ja tyylikkäillä sommitelmilla oli ollut taiteen akateemista opetusta turmeleva vaikutus. Erityisesti he vastustivat Englannin kuninkaallisen taideakatemian (engl. The Royal Academy of Arts) perustajan Sir Joshua Reynoldsin vaikutusvaltaa.

Prerafaeliitit halusivat palata 1400-luvun italialaisten ja flaamilaisten taiteilijoiden, varhaisrenessanssin yltäkylläisiin yksityiskohtiin, voimakkaisiin väreihin ja taidokkaisiin sommitelmiin. He pitivät itseään uudistusliikkeenä ja julkaisivat omaa aikakauslehteä, The Germiä.

Neljä periaatetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljeskunnan, joksi taiteilijaryhmä kutsui itseään, varhaisia perusperiaatteita olivat seuraavat neljä julkilausumaa:

  1. Ilmaistavien ideoiden pitää olla uusia.
  2. Luontoa on tutkittava tarkkaavaisesti, jotta sitä voidaan ilmentää.
  3. On suhtauduttava myötämielisesti siihen, mikä aikaisemmassa taiteessa on suoraa, vakavaa ja koskettavaa, ja suljettava pois perinteinen, itsekylläinen ja toistamalla opittu.
  4. Ja, tärkeimpänä kaikesta, on tuotettava perinpohjaisen hyviä kuvia ja veistoksia.

Periaatteet ovat tietoisesti epädogmaattisia, sillä veljeskunta halusi korostaa yksittäisten taiteilijoiden henkilökohtaista vastuuta omista ideoistaan ja niiden toteutuksesta. Romantiikan vaikutuksen alaisina he uskoivat vapauden ja vastuun olevan erottamattomia. Heitä kuitenkin kiinnosti erityisesti keskiaikainen kulttuuri, sillä he uskoivat sen hallussa olleen hengellisen ja luovan yhtenäisyyden, joka oli sittemmin menetetty.

Prerafaeliittien teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta prerafaeliitit.