Arts and crafts

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
All Saints’ Church, Cambridge, Englanti. Kirkon sisustus on arts and crafts -tyyliä.

Arts and crafts oli englantilainen taidesuuntaus, joka sai innoituksensa John Ruskinin kirjoituksista. Suuntaus oli voimakkaimmillaan vuosien 18801910 välillä.

Arts and crafts vaikutti voimakkaasti Ison-Britannian käsityötaiteeseen, arkkitehtuuriin, puutarhasuunnitteluun ja sisustustaiteeseen.

Suuntauksen merkittävimpiä edustajia olivat William Morris, Charles Robert Ashbee, T. J. Cobden-Sanderson, Walter Crane, Charles Rennie Mackintosh, Edwin Lutyens sekä prerafaeliitit.

Arts and crafts -liike oli yksi niistä suuntauksista, jotka etsivät erityisesti 1800-luvulle ominaista tyyliä. Nämä suuntaukset olivat vastareaktio eklektisille historiallisille tyyleille ja "sieluttomille" teollisille tyylijäljennöksille. Arts and crafts suosi käsityönä valmistettuja esineitä koneellisesti valmistettujen sijaan. Samoin arvostettiin persoonallista tyyliä historiallisten kertaustyylien sijaan. Muotojen yksinkertaisuus ja uskollisuus materiaaleille olivat tärkeitä. Suuntauksen muotokielessä on havaittavissa gotiikan ja maalaisidyllin ihannointia. Useat esineet jätettiin tarkoituksella viimeistelemättä, jotta vaikutelma olisi maanläheisempi.

Arts and crafts vaikutti myös moniin tuleviin taiteen ja taideteollisuuden suuntauksiin, kuten jugendiin (art nouveau), de stijliin ja bauhausiin.