William Holman Hunt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Holman Hunt, Omakuva, 1867.
William Holman Hunt: The Scapegoat 1855.

William Holman Hunt (2. huhtikuuta 1827 Cheapside, Lontoo7. syyskuuta 1910 Kensington, Lontoo) oli englantilainen taidemaalari ja yksi prerafaeliittien perustajajäsenistä. Huntin maalauksille olivat tyypillisiä selkeät ja kovat väripinnat, voimakas valaistus ja tarkat yksityiskohdat.

Hunt aloitti taideopintonsa Royal Academyssa vuonna 1843. Myös John Everett Millais opiskeli tuolloin akatemiassa, ja heistä tuli elinikäiset ystävät. Vuonna 1848 Hunt, Millais ja Dante Gabriel Rossetti perustivat prerafaeliittien taiteilijaryhmän (The Pre-Raphaelite Brotherhood). Ryhmän tarkoituksena oli vastustaa tuolloin vallalla ollutta akateemista taidetta.

Hunt ei aluksi ollut kovin suosittu taiteilija, mutta vuonna 1854 maalattu The Light of the World muodostui hänen läpimurrokseen. Seuraavana vuonna Hunt teki matkan Syyriaan ja Palestiinaan, missä hän maalasi teoksen The Scapegoat (”Syntipukki”), joka esittää Kuolleenmeren rannalla olevaa hyljeksittyä eläintä.

Huntin myöhemmistä töistä huomattavimpiin kuuluu The Triumph of the Innocents, josta hän maalasi kaksi versiota. Huntin näkö heikkeni 1890-luvun lopussa, eikä hän pystynyt loppuvuosinaan enää työskentelemään.