Viktoriaaninen aikakausi

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Viktoriaaninen aikakausi katsotaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa teollisen vallankumouksen ja britti-imperiumin huippukaudeksi. Se kesti vuodet 1837–1901, jolloin kuningatar Viktoria oli vallassa. Aikakautta leimasi ankara tapakulttuuri yläluokan piirissä ja tiukka jako eri yhteiskuntaluokkiin. Viktoriaaninen muoti ja tyyli oli rehevää ja varsinkin naisten muoti suorastaan tuhlailevaa.

Ford Madox Brown: Työ (1852–1863). Sosiaalista realismia edustavassa maalauksessa kuvataan viktoriaanisen aikakauden työntekijöitä (keskellä) ja yläluokkaa. Kansikuva Herbert F. Tuckerin teoksesta A Companion to Victorian Literature and Culture.
Aikakausi on nimetty kuningatar Viktorian mukaan. Alexander Melvillen maalaama muotokuva nuoresta kuningattaresta vuodelta 1845.

Myös voimakkaan kaksinaismoralismin väitetään leimanneen viktoriaanista aikakautta: siinä missä monet yläluokkaiset miehet vaalivat kotonaan ja suhteissa yläluokan naisiin tiukkaa protokollaa ja tapakulttuuria, samaisten miesten kerrotaan usein salaa harrastaneen monia epäsiveellisiä ja paheellisia elämäntapoja kuten juopottelua, uhkapeliä, epäsiveellisiä revyy-esityksiä ja bordellivierailuja. Aikakauden tabloidilehdistö ruokki skandaalien metsästystä, joka oli suosittua kansanhuvia Britteinsaarilla.

Viktoriaanisen ajan vastineita muissa maissa[edit | edit source]

Saksan vilhelmiininen aika (1871–1918), Ruotsin oskariaaninen aika (1872–1907) ja Ranskan belle époque ovat ajallisesti ja kulttuuriselta sisällöltään osittain päällekkäisiä käsitteitä viktoriaanisen ajan kanssa.

Katso myös[edit | edit source]

Kirjallisuutta[edit | edit source]

Aiheesta muualla[edit | edit source]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.