Viktoriaaninen aikakausi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aikakausi on nimetty kuningatar Viktorian mukaan.


Viktoriaaninen aikakausi katsotaan Englannissa teollisen vallankumouksen ja britti-imperiumin huippukaudeksi. Se kesti vuodesta 1837 vuoteen 1901, jolloin kuningatar Viktoria oli vallassa. Aikakautta leimasi ankara tapakulttuuri yläluokan piirissä ja tiukka jako eri yhteiskuntaluokkiin. Viktoriaaninen muoti ja tyyli oli rehevää ja varsinkin naisten muoti suorastaan tuhlailevaa.

Myös voimakkaan kaksinaismoralismin väitetään leimanneen viktoriaanista aikakautta: siinä missä monet yläluokkaiset miehet vaalivat kotonaan ja suhteissa yläluokan naisiin tiukkaa protokollaa ja tapakulttuuria, samaisten miesten kerrotaan usein salaa harrastaneen monia epäsiveellisiä ja paheellisia elämäntapoja kuten juopottelua, uhkapeliä, epäsiveellisiä revyy-esityksiä ja bordellivierailuja. Aikakauden tabloidilehdistö ruokki skandaalien metsästystä, joka oli suosittua kansanhuvia Britteinsaarilla.

Ford Madox Brown: Työ (1852–63). Sosiaalista realismia edustavassa maalauksessa kuvataan viktoriaanisen aikakauden työntekijöitä (keskellä) ja yläluokkaa. Kansikuva teoksesta Herbert F. Tucker: A Companion to Victorian Literature and Culture.


Viktoriaanisen ajan vastineita muissa maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan vilhelmiininen aika (1871–1918), Ruotsin oskariaaninen aika (1872–1907) ja Ranskan belle époque ovat ajallisesti ja kulttuuriselta sisällöltään osittain päällekkäisiä käsitteitä viktoriaanisen ajan kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Viktoriaaninen aikakausi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.