Nasareenit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Friedrich Wilhelm Schadow: Joosef tulkitsee unia vankilassa.

Nasareenit olivat saksalainen taiteilijaryhmä. He pyrkivät kuvaamaan uskonnollista tunnetta mahdollisimman aidosti, esikuvinaan keskiajan saksalainen ja varhaisrenessanssin italialainen taide. Ryhmän huomattavimpia jäseniä olivat Peter von Cornelius, Friedrich Overbeck, Friedrich Wilhelm Schadow ja Philipp Veit.

Nasareenit oli alun perin pilkkanimi niille saksalaisille taiteilijoille, jotka olivat perustaneet 1700-luvun loppupuolella Luukas-veljeskunnan. Veljeskunnan mielestä taide oli 1500-luvulta lähtien alkanut etääntyä yksinkertaisuuden ja aitouden ihanteista. Veljeskunta muutti vuonna 1810 Roomaan, jossa se asui autioituneessa San Isodoron luostarissa.

Nasareenit pyrkivät elvyttämään varhaiskeskiajan freskojen maalausperinteen, ja freskoista heidät usein tunnetaankin parhaiten. Cornelius, Overbeck, Veit ja Schadow maalasivat Casa Bartholdyyn Joosefin elämää kuvaavan kahdeksan freskon sarjan, ja Villa Massimoon nasareenit maalasivat Danten, Arioston ja Tasson teoksiin perustuvia freskoja. Ryhmän toiminta hiipui vuonna 1819, kun Overbeck ja Cornelius lähtivät Roomasta. Useat taiteilijaryhmän jäsenistä toimivat myöhemmin opettajina taidekouluissa ja välittivät taiteeseen liittyviä näkemyksiään seuraaville taiteilijapolville.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]