Maantie Hämeessä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maantie Hämeessä
Werner Holmberg Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä).JPG
Nimi Maantie Hämeessä
Tekijä Werner Holmberg
Valmistumisvuosi 1860
Taiteenlaji öljymaalaus
Korkeus 88 cm
Leveys 103,5 cm
Sijainti Ateneumin taidemuseo
Paikkakunta Helsinki
Koordinaatit 60°10'12"N, 24°56'39"E

Maantie Hämeessä tai Helteinen kesäpäivä vuodelta 1860 on Werner Holmbergin (1830–1860) tunnetuimpia töitä, kooltaan 88×103,5 cm. Lyhyeksi jääneellä urallaan Holmberg ehti vaikuttaa paljon Suomen maisemamaalauksen kehitykseen. Hän yhdisti uudella tavalla akateemisen ateljeeperinteen ja maiseman realistisen kuvauksen. Maantie Hämeessä kuuluu Ateneumin kokoelmiin.

Maalauksessa hevosparin vetämät vaunut ajavat mäntyrinteen reunaa menevää maantietä pitkin. Kesäpäivä on helteinen, ja maalaus kuvaa vaunujen menoa takaa päin. Puut ja kasvusto on maalattu tarkasti, vaikka kuvan tilanne luo vaikutelman tilanteen hetkellisyydestä. Pölyn ja mäntymetsän tuoksu ovat aistittavissa kuivan hiekkatien pölistessä valjakon pyörien alla.

Holmberg oli 1853 ensimmäinen suomalainen Düsseldorfiin opiskelemaan lähtenyt taiteilija. Holmberg maalasi Maantien Hämeessä Tampereen seudulla tehtyjen luonnosten pohjalta. Luonnokset hän oli tehnyt viimeiseksi jääneellä Suomen matkallaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anja Olavinen: Werner Holmberg: Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä). Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007. s. 20.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]