Ateljee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”studio” ohjaa tänne. Katso myös artikkelit Televisiostudio ja Äänitysstudio.
Adriaen van Ostaden omakuva vuodelta 1663. Gemäldegalerie.
Auguste Rodin Pariisin-ateljeessaan vuonna 1905.

Ateljee eli studio on taiteilijan työhuone. Studio-sanaa käytetään etenkin elokuvan, animaation, valokuvauksen, musiikin sekä radion ja televisiotyön yhteydessä. Kuvataiteessa, etenkin jos on kyse elävistä taiteilijoista, käytetään usein sanaa työhuone ranskalaisperäisen ateljeen sijasta. Ateljee-termiä käytetään myös valokuvaamoista sekä muodin, tekstiilitaiteen ja vaatetuksen alalla,[1] toisinaan myös taidemyyntiliikkeistä ja gallerioista.

Ateljeeksi kutsuttiin alun perin kaikkia taidekäsityöpajoja, mutta varsinkin puusepänverstaita. Myöhäiskeskiajalta alkaen ateljee tai työhuone on tarkoittanut taiteilijan ja hänen oppilaidensa työskentelytilaa.[2]

Kuvataiteilijan työhuoneen ihanne on korkeahko tila, jossa on suuret ikkunat pohjoiseen tai kattoikkunat.[1] Suurin osa taiteilijoista työskentelee kuitenkin huomattavasti vaatimattomammissa pienissä tiloissa esimerkiksi entisissä tehdaskiinteistöissä tai asunnossaan.[3]

Kuvanveisto, varsinkin monumentaalikuvanveisto, asettaa ateljeelle erityisvaatimuksia jo tilan koon ja korkeuden suhteen, joskin suuret veistostilaukset myös taloudellisesti mahdollistavat ateljeeksi suunniteltujen tilojen hankkimisen.

Suomalaisia tunnettuja ateljeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Otavan iso tietosanakirja, s. 794. Helsinki: Otava, 1960-1965.
  2. Taiteen pikkujättiläinen, s. 48. 3. painos. Porvoo: WSOY, 1995. ISBN 951-0-16447-X.
  3. Taiteilijat työskentelevät vanhoissa teollisuustiloissa Yle Uutiset. 3.7.2007 (päivitetty 30.10.2008).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tiainen, Jussi: Taiteilijatiloja. Valokuvat: Jussi Tiainen. Taiteilijatekstit toimittanut Antti Tiainen. Helsinki: Parvs, 2007. ISBN 978-952-5654-08-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.