Henri de Toulouse-Lautrec

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Henri de Toulouse-Lautrec
Photolautrec.jpg
Syntynyt 24. marraskuuta 1864
Albi, Tarn, Ranska
Kuollut 9. syyskuuta 1901
Château Malromé, Saint-André-du-Bois, Gironde, Ranska
Kansallisuus ranskalainen
Ala kuvataide
Taidesuuntaus postimpressionismi, art nouveau
Signeeraus Toulouse-Lautrec monogram.svg
Henri de Toulouse-Lautrec istumassa vasemmalla Cormonin ateljeessa 1885.

Henri de Toulouse-Lautrec (24. marraskuuta 1864 Albi, Tarn9. syyskuuta 1901 Château Malromé, Saint-André-du-Bois, Gironde) oli ranskalainen taidemaalari. Hän on erityisen tunnettu Pariisin 1800-luvun boheemielämän, sen kahviloiden ja tanssijattarien kuvaajana.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Montfa syntyi Etelä-Ranskassa vanhaan aristokraattisukuun. Kun hän oli 12-vuotias, hänen vasen jalkansa murtui. Parin vuoden päästä murtui myös oikea, eivätkä jalat parantuneet normaalisti perinnöllisen kalsiuminpuutteen vuoksi. Siksi hänen ulkomuotonsa jäi rujoksi. Jalkojensa lyhyyden vuoksi hän oli vain 154 cm pitkä.[1]

Osittain tästä vammasta johtui se, että Toulouse-Lautrec omistautui täysin taiteelleen. Hänestä tuli tärkeä jälki-impressionistinen taiteilija, Art Nouveau -tyylisuuntaa edustanut julistetaiteilija ja taitava litografi. Monien virkaveljiensä tavoin hän asettui asumaan Montmartren kukkulalle Pariisissa. Hän kuvasi maalauksissaan paljon elinympäristöään: kahviloita, teattereita, kabareita. Erityisen tunnettuja ovat hänen maalauksensa Moulin Rouge -kabareen tanssijattarista.

Toulouse-Lautrec ei erityisesti viihtynyt sivistyneistön seurassa vaan ennemminkin bordelleissa ja kapakoissa. Mallinsa, taiteilija Suzanne Valadonin kanssa hänellä oli pitkä ystävyys-, opettaja- ja rakkaussuhde. Sen katkeaminen masensi Toulouse-Lautrecia niin paljon, että hän alkoholisoitui. Hänen terveytensä romahti ja hän joutui mielisairaalaan. Toulouse-Lautrec kuoli vain 36-vuotiaana 9. syyskuuta 1901 vanhempiensa linnassa Malroméssa.

Kirjat ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva seuraa läheltä Henri de Toulouse-Lautrecin elämäntarinaa.
  • Moulin Rouge!, 2001. Toulousena John Leguizamo. Ohjaus Baz Luhrmann.
Toulouse esiintyy elokuvassa sivuosassa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Henri de Toulouse-Lautrec.