Samuel Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joshua Reynolds, Samuel Johnson, 1772.

Samuel Johnson (7. syyskuuta 1709 / 18. syyskuuta 1709[a] Lichfield13. joulukuuta 1784) oli englantilainen kirjailija, esseisti, runoilija, elämäkertakirjoittaja ja kriitikko. Hän laati vuonna 1755 painetun englannin kielen sanakirjan A Dictionary of the English Language.[1]

Johnson oli Lontoon kirjallisten piirien keskeinen hahmo 1700-luvulla. Hän perusti vuonna 1764 Literary Clubin, jonka jäseniä olivat Edmund Burke, Adam Smith ja James Boswell.[2] Boswell ja Johnson matkustivat yhdessä 1773 Skotlantiin ja Hebrideille, jota Johnson kuvasi teoksessa Journey to the Western Isles of Scotland (1775). Boswell kirjoitti Johnsonista niin tarkan ja elävän kuvauksen, että siitä on myöhemmin voitu päätellä, että Johnsonia vaivasi kroonisen masennuksen lisäksi Touretten oireyhtymä.[3]

Monet Johnsonin lauseista elävät sitaatteina:

»When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford (suomeksi: Kun on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään; sillä Lontoossa on kaikki, mitä elämä voi tarjota.)»

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Dictionary of the English Language. Archive.org. (englanniksi)
  2. The A-Z of Samuel Johnson 30.3.2005. BBC. (englanniksi)
  3. Sutherland, John: Say it again, Sam The Observer. 10.8.2008. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Boswell, James: Tohtori Johnsonin elämä. (The Life of Samuel Johnson, 1791.) Roger Ingpenin toimittamasta täydellisestä laitoksesta valikoinut ja suomentanut Jouko Linturi. Helsinki: Tammi, 1970.
  • Hirn, Yrjö: Tri Johnson ja James Boswell. Kuvaus Englannin oloista ja erikoisuuksista. (Dr Johnson och James Boswell. En bok om engelskt liv och lynne, 1922.) Suomentanut Raoul af Hällström. Helsinki: Otava, 1923.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.