Edmund Burke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edmund Burke
Edmund Burke.
Edmund Burke.
Syntynyt 12. tammikuuta 1729
Kuollut 9. heinäkuuta 1797 (68 vuotta)
Kansallisuus Iso-Britannia
Tuotannon kieli (englanniksi)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Edmund Burke (12. tammikuuta 17299. heinäkuuta 1797) oli irlantilais-brittiläinen valtiomies, kirjailija, puhuja ja poliittinen filosofi. Hän kuului vuosina 1765–1794 Britannian parlamentin alahuoneeseen, johon hänet valittiin Whig-puolueesta. Yrjö III:n aikana hän tuki amerikkalaisten siirtokuntien itsenäistymistä, joka tapahtuikin, kun Amerikan vallankumous puhkesi. Sen sijaan hän vastusti Ranskan vallankumousta, minkä ansiosta hänestä tuli Whigien konservatiivisen ryhmän johtavia jäseniä. Häntä pidetään nykyaikaisen konservatismin isänä.[1]

Poliittisen vaikuttamisen lisäksi Burke julkaisi filosofisen teoksen estetiikasta ja perusti vuosittain ilmestyneen Annual Registerin, jossa kerrottiin kunkin vuoden merkittävimmistä maailmanpoliittisista tapahtumista. Burke on myös taitava puhuja.

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burken ajattelun mukaan poliittiset sopimukset perustuvat ennemminkin periaatteisiin ja kirjoittamattomiin lakeihin kuin luontaisiin oikeuksiin tai tasa-arvoon. Luontaisen tasa-arvon ihanne on hänen mielestään vaarallinen. Yhteiskunta on monimutkainen kokonaisuus, joka kehittyy asteittain. "Sitä paitsi Englannin kansa tietää hyvin, että poliittisen vallan periytyminen antaa mahdollisuuden säilyttää vanhaa sulkematta pois kehityksen periaatetta".

Burke kuvailee orgaanista yhteiskuntaa, jonka mukaan yhteiskunnalliset ja poliittiset suhteet pohjautuvat perinteisiin. Yhteiskunta toimii kuin ihmisruumis. "Tavanomainen yhteiskunnallinen järjestelmä, jota johtavat ne, jotka ovat kokeneempia ja vauraampia ja pystyvät suojelemaan heikompia, vähemmän tietäviä ja huono-onnisempia." Burken näkemykset ovat siis tasa-arvoisuuden vastaisia. Konservatismin tukipilareina hän piti uskoa perinteeseen, pragmatismiin ja orgaaniseen yhteiskuntaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martyn Oliver: Filosofian historia, s. 98-99. Gummerus Kustannus, 1997. ISBN 951-20-5207-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 700. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.