Halmahera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halmahera
Sijainti
Saariryhmä
Sijaintipaikka
Vesialue
Korkeimmat kohdat
Gamkonora (en), 1 635 m, 985 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
17 780 km²
Väestö
Asukasluku
163 000
Suurin kaupunki
Kieli
useita kieliä
Kartta

Halmahera on Indonesiassa sijaitsevan Molukkien saariryhmän suurin saari. Se kuuluu Maluku Utaran provinssiin. Halmahera sijaitsee Uuden-Guinean ja Sulawesin välissä päiväntasaajalla.

Halmaheran maapinta-ala on 17 780 neliökilometriä mutta asukasluku vain noin 179 783 (2015)[1], mikä tekee siitä melko harvaan asutun saaren. Noin 80 prosenttia Halmaheran asukkaista on muslimeja. Saarella on 2000-luvun aikana ollut väkivaltaisia levottomuuksia islaminuskoisen ja kristityn väestönosan välillä. Välittömästi Halmaheran länsipuolella sijaitsevat Ternaten ja Tidoren tulivuorisaaret, joilla toimineet voimakkaat sulttaanikunnat ja sittemmin eurooppalaiset kauppa-asemat ovat vaikuttaneet voimakkaasti Halmaheran historiaan.

Kielellisesti Halmahera on erittäin vaihteleva. Enemmistö saaren väestöstä puhuu papualaiskieliä, mutta eteläosissa puhutaan jonkin verran austroaasialaisia kieliä. Papualaiskielistä puhutuimpia ovat galela ja tobelo, joskin ternate on perinteisesti toiminut alueella lingua francana. Austroaasialaisista kielistä merkittävin on sawai. Monet asukkaista puhuvat myös indonesiaa.

Saarella ja sen ympäristössä on useita toimivia kerrostulivuoria. Näistä aktiivisin on Halmaheran pohjoisosassa sijaitseva 1 185 metriä korkea Dukono, joka on purkautunut yhtäjaksoisesti vuodesta 1933.[2] Saaren korkein vuori on niin ikään vulkaanisesti aktiivinen, 1 635 metriä korkea Gamkonora.[3] Saarella harjoitetaan aktiivista kaivostoimintaa.

  1. Halmahera Utara (Regency, Indonesia) - Population Statistics, Charts, Map and Location www.citypopulation.de. Viitattu 7.12.2020.
  2. Dukono www.volcanodiscovery.com. Viitattu 7.12.2020.
  3. Halmahera | island, Indonesia Encyclopedia Britannica. Viitattu 7.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.