Aromi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aromi on kasvien ja niistä tehtyjen tuotteiden erikoinen tuoksu. Usein aromi mielletään hyväksi tuoksuksi tai mauksi. Aromit valmistetaan haihtuvista eli eteerisistä öljyistä. Elintarvikkeiden lisäainearomit voivat olla joko luontaisia (jolloin ne on eristetty marjoista tai hedelmistä) tai keinotekoisesti valmistettuja. Euroopan unionissa on tällä hetkellä käytössä noin 2 500 kemiallisesti yksilöityä aromiainetta.

Viineistä puhuttaessa aromeiksi kutsutaan yksittäisiä tuoksuja (esimerkiksi sitruunan tai tammen aromi), joista muodostuu viinin kokonaistuoksu eli bouquet.[1]

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi jogurttien yleisesti sisältämä asetaldehydi on merkittävä yläruoansulatuskanavan syöpien aiheuttaja. Maustetut jugurtit ovat Suomessa kolmanneksi merkittävin asetaldehydin lähde alkoholin ja tupakan jälkeen. Professori Mikko Salaspuro on esittänyt, ettei suuontelon syöpien vuodesta 1980 jatkunut jyrkkä ja tasainen nousu voi selittyä pelkästään alkoholin ja tupakan käytöllä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei näe elintarvikkeiden asetaldehydiä erityiseksi uhaksi, mutta tutkimusta tarvitaan lisää.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sanasto (Arkistoitu – Internet Archive) Tilaviini
  2. Jasmin Heino: Professori: Purkillisessa jogurttia enemmän syöpää aiheuttavaa ainetta kuin useassa tupakassa mtvuutiset.fi. 19.1.2016. Viitattu 1.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.