Soijamaito

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itsevalmistettua soija-riisimaitoa.

Soijamaito (oik. soijajuoma) on soijapavuista puristettu kasvimaito, jota käytetään varsin samoihin tarkoituksiin kuin lehmänmaitoa. Joissakin maissa, kuten Kiinassa, sitä on perinteisesti käytetty lehmänmaidon tilalla. Länsimaissa lehmänmaito on hallitsevassa asemassa, mutta esimerkiksi vegaanit, maitoallergiset ja laktoosi-intoleranssista kärsivät käyttävät soijamaitoa. Soijamaidosta valmistetaan lisäksi tofua.

Soijamaitoja myydään nykyisin lähes jokaisessa ruokakaupassa. Useat kaupoissa myytävät soijamaitotuotteet on rikastettu esimerkiksi kalsiumilla, D-vitamiinilla ja B12-vitamiinilla helpottamaan etenkin vegaaneille tärkeiden ravintoaineiden saantia. Soijamaitoa nimitetään pakkauksissa yleensä "soijajuomaksi", koska EU:n lainsäädännössä kielletään käyttämästä sanaa maito sellaisten tuotteiden nimissä, jotka eivät ole eläimistä saatavaa maitoa.[1]

Soijamaitoa voidaan käyttää kuten tavallista lehmänmaitoakin: sellaisenaan juotavana, kahvissa, kaakaossa, ruoanlaitossa ja leivonnassa.[2] Maultaan soijamaito on melko lähellä tavallista maitoa, mutta eri valmistajien tuotteiden välillä on merkittäviä eroja. Ensimmäisillä käyttökerroilla soijan voimakas jälkimaku voi yllättää. Soijamaitoja myydään tavallisen vaihtoehdon lisäksi myös kaakaojuomana tai vaniljalla maustettuna.

Soijamaito maksaa Suomessa tölkeissä noin kaksi euroa litralta ja muulla tavoin pakattuna enemmän.[2] Periaatteessa soijamaidon valmistuskustannukset eivät ole suuremmat kuin lehmän maidossa, mutta hintaerojen taustalla ovat lehmänmaidon kuluttajahintaa laskevat maatalouden tuet.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Soijajuomalla paremmaksi ihmiseksi 2008. Vihreä Lanka. Viitattu 21.2.2014.
  2. a b Mitä ovat kasvimaidot? Kakku ja Porkkana. Viitattu 21.2.2014.