Dujiangyanin kastelujärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva Dujiangyanin kastelujärjestelmästä

Dujiangyanin kastelujärjestelmä (kiin. 都江堰, Dū Jiāng Yàn) on historiallinen kastelujärjestelmä Setšuanin maakunnassa 56 kilometriä länteen Chengdun kaupungista. Shu-valtakunnan kuvernööri Li Bing rakennutti sen noin 250 eaa. Dujiangyanin kastelujärjestelmä lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä Qingchengvuoren kanssa vuonna 2000[1].

Kastelujärjestelmä kääntää osan Jangtsen sivuhaarasta, Minjoesta (Minjiang) akveduktiin, joka johtaa Chengduun. Järjestelmän rakentamiseksi jokea reunustavien vuorten läpi piti tehdä polku, mikä onnistuttiin tekemään aikana, jolloin räjähteitä ei ollut vielä keksitty, vuorotellen kuumentamalla ja viilentämällä kiveä, jotta se halkeilisi ja heikkenisi. Systeemiin kuuluu myös pato keskellä järveä hiesun määrän vähentämiseksi akveduktissa. Patoaukko sallii ylimääräisen veden valumisen Minjiangia pitkin estääkseen tulvimisen Chengdun patoaltaassa.

Kastelujärjestelmä oli vaikutuksiltaan huomattava keksintö, joka auttoi paitsi tulvientorjunnassa, myös joen kuljettaman ravinteikkaan kiintoaineksen kuljettamisessa ja peltojen kastelemisessa. Keksintö nosti osaltaan Shu-valtakunnan ja Setšuanin Kiinan vilja-aitaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 17.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dujiangyanin kastelujärjestelmä.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.