Hongcun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

{{{alt}}}
Sijainti Kiinassa.
Näkymää kylään

Hongcun (kiin. 宏村, Hóngcūn) on kylä Anhuin maakunnassa, Kiinassa. Se on listattu yhdessä läheisen Xidin kylän kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon kohteena "Etelä-Anhuin muinaiset kylät". Hongcun sijaitsee Huangshanin luoteisellä rinteellä.

Hongcunin perusti vuonna 1131 Han-dynastian kenraali Wang Wen yhdessä sukulaisensa Wang Yanjin kanssa. Wangin kauppiasperheen ansiosta Hongcunin kylä vaurastui ja koki kaksi suurten rikkauksien aikaa 1401–1620 ja 1796–1908. Perhe rakennutti kylään useita hienoja rakennuksia [1].

Kylä on järjestäytynyt härän muotoon. Läheinen kukkula (Leigang) voidaan tulkita päänä ja kaksi puuta sen päällä sarvina. Jiyinin joen ylittävät sillat ovat kuin jalat ja kylänrakennukset muodostavat härän vartalon. "Vartalon" sisällä virtaava Jiyin voidaan nähdä suolistona ja järvet mahalaukkuina.

Noin 150 asuinrakennuksen arkkitehtuuri ajoittuu Ming- ja Qing-dynastian aikaan ja sen on sanottu olevan parhaimpia esimerkkejä tuolta ajalta. Yksi kylän suurimmista asuinrakennuksista, Chenzhi, on pieni museo.

Hongcunissa kuvattiin myös osia elokuvasta Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ICOMOS: Advisory Body Evaluation (PDF) 9/2000. UNESCO. Viitattu 22.8.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hongcun.
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.