Huangshan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoristoa. Huangshan on myös kaupunki.
Sijainti Kiinassa
Maisemaa

Huangshan (kiin. 黄山, Huáng Shān) on vuoristo Anhuin maakunnan eteläosassa, Kiinassa. Alue on kuuluisa kauniista maisemistaan, jotka muodostuvat omalaatuisen muotoisista graniittihuipuista, Pinus hwangshanensis -männyistä ja vuorten tasolla olevista pilvistä. Huangshanissa on myös monia kuumia lähteitä ja lampia. Alue on usein kohteena perinteisessä kiinalaisessa maalaustaiteessa ja kirjallisuudessa. Huangshan on myös listattu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Huangshanin vuoristo koostuu useista huipuista, joista 77 kohoaa yli 1 000 metriin. Kolme korkeinta huippua ovat Lian Hua Feng ("Lotushuippu", 1 864 m), Guang Ming Ding ("Kirkas huippu", 1 840 m) ja Tian Du Feng ("Taivaan pääkaupungin huippu", 1 829 m).

Vuoriketju muodostui noin 100 miljoonaa vuotta sitten Mesotsooisella maailmankaudella, kun muinainen meri hävisi maankohoamisen ansiosta. Myöhemmin kvartäärikaudella jäätiköt muovasivat maastoa.

Alueen kuumat lähteet sijaitsevat "Violetin pilven huipun" juuressa. Lähteissä veden lämpötila säilyy noin 45 °C koko vuoden.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]