Graniitti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Graniitti
Fjæregranitt3.JPG
Päämineraalit: kvartsi, kiille, maasälpä
Joskus myös: sarvivälke
Rakenne: rakeinen
Väri(t): punainen, vihreä, ruskea, harmaa, punaharmaa tai kuviollinen
Tiheys: 2600 - 2850 kg/m3
 Commons-logo.svg Graniitti Commonsissa {{{sisältö}}}


Graniitti on rakeinen kivilaji, jota käytetään paljon rakennuskivenä. Se on yksi Suomen kallioperän yleisimpiä kivilajeja ja yksi koko maailman yleisimmistä syväkivilajeista. [1] Graniitti on kovaa ja kestävää.

Graniitti on saanut nimensä latinan sanasta granum eli rae.[2]

Kun Suomen maakunnille valittiin omat maakuntakivet vuonna 1989, ehdokasasettelusta vastannut raati totesi, että graniitti on itseoikeutetusti koko Suomen kansalliskivi.[3]

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graniitti kuuluu jähmettyneisiin kivilajeihin eli magmakivilajeihin ja niiden alaryhmään syväkivilajit. Graniitti on felsinen kivi. Se on syntynyt intrusiivisesti hitaasti jäähtyvissä magmapesäkkeissä syvällä maan kuoressa.[4] Hitaan jäähtymisen takia mineraalit ovat ehtineet järjestäytyä ja muodostaa suurehkoja, silmin havaittavia kiteitä.[5]

Vuorten poimutuksen yhteydessä korkeassa lämmössä ja kovassa paineessa graniitti muuttuu gneissiksi, joka kuuluu metamorfoituneihin kivilajeihin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erivärisiä graniitteja. Valkoinen mittajana 1 cm.
Rapakiveä Suomen Virolahdelta.

Graniitti koostuu kvartsista, kiilteestä, maasälvästä ja joskus myös sarvivälkkeestä, jotka voidaan erottaa rakeina kiven pinnassa. Graniitin väri vaihtelee melko paljon maasälvän värin (joka vaihtelee punaisesta miltei valkoiseen) ja määrän mukaan tumman punaruskeasta vaaleanharmaaseen. Myös raekoko vaihtelee muutamasta sentistä alle milliin.[6] Erikoisia graniittimuunnoksia ovat mm. pallograniitit sekä erityyppiset rapakivigraniitit, joita louhitaan koriste- ja rakennuskiveksi.[4] Graniitin keskimääräinen tiheys on 2,75 g/cm3.

Esiintyminen ja louhinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graniitti on maankuoren yleisin kivilaji.[5]

Espanja ja Intia ovat suuria graniitintuottajamaita.[7] Myös Yhdysvalloissa louhitaan paljon graniittia, mutta sitä myös tuodaan etenkin Brasiliasta, Kiinasta, Intiasta, Italiasta ja Norjasta.[8] Vermontissa toimiva "Rock of Ages" mainostaa olevansa maailman suurin graniittilouhos. Siellä on louhittu graniittia vuodesta 1885.[9]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Svartholman merilinnoitus on rakennettu pääosin paikan päältä louhitusta graniitista.
Graniittia monipuolisesti katurakenteissa.
Graniittia kivijalassa ja rappusissa.

Graniitti on kestävää ja helppohoitoista, ja sitä on käytetty sekä rakennusten ulkopinnoissa että sisätiloissa esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen tasoina.[10]

Sitä on käytetty rakennusten kivijalkojen rakentamiseen ja sitä käytetään yleisesti katujen reunakivinä. Graniitista tehdään myös muuta katukiveystä, veistoksia ja hautakiviä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Graniitit Kiviteollisuusliitto ry.. Viitattu 2.9.2015.
  2. History of Granite Volusia Granite. Viitattu 10.7.2015.
  3. Maakuntakivet Geologian tutkimuskeskus. Viitattu 11.7.2015.
  4. a b Materiaalit Sorvikivi Oy. Viitattu 10.7.2015.
  5. a b Strickler M: What are the most important types of rock in the crust? GeoMan. Rogue Community College / University of Oregon Physics Department. Viitattu 19.10.2015.
  6. Tärkeimmät hyötykivemme Kiviteknologia. Viitattu 10.7.2015.
  7. Future granite production of Spain and India in 2014 Stone World. 2010. Viitattu 19.10.2015.
  8. Granite fact sheet Natural Stone Council. Viitattu 19.10.2015.
  9. Mayo M P ja muut: Vermont Icons: 50 Classic Symbols of the Green Mountain State, s. 62. Rowman & Littlefield, 2012. ISBN 9780762786336. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.10.2015).
  10. Graniitit Tulikivi. Viitattu 11.7.2015.