Wudang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temppeli Tiānzhùlla

Wudang (kiin. 武当山, Wǔdāng Shān) on pieni vuoristo Hubein maakunnassa, Kiinassa. Taolaisuudessa vuoria pidetään pyhinä ja niitä kutsutaankin nimellä "pyhimmät vuoret taivaan alla". Korkein Wudangin 72 huipusta on 1 613 metriin kohoava Tiānzhù (kiin. 天柱, Taivaanpilari).

Temppeli ja luostari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tang-dynastian aikana aloitettiin useiden taolaisten temppeleiden ja luostareiden rakentaminen. Työt jatkuivat vielä seuraavien Song- ja Yuan-dynastioiden aikana.

Vuoristossa on nykyään 46 taolaista temppeliä ja nunnaluostaria, 72 pyhäkköä ja useita erakkomajoina käytettyä luolaa. Keskellä aluetta ja turistien suosikkikohde on Kultainen halli (kiin. 金殿, Jīndiàn) Tiānzhùlla.

Vuonna 1994 vuoriseudun temppelit ja luostarit hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon, sillä ne edustavat kiinalaisen arkkitehtuurin ja taiteen huippua tuhannen vuoden ajalta (700–1700), rakennuksilla oli suuri merkitys kiinalaisen uskonnollisen taiteen ja arkkitehtuurin kehittymiseen sekä ne ovat taolaisuuden keskeisiä rakennuksia.[1] Yksi alueen rakennuksista Yuzhengongin palatsi tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 2003. [2]

Wudang ja taistelulajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Wudangin alueen temppeleistä

Wudang on legendan mukaan sisäisen kamppailutaidon, neijian, synnyinkoti kuten myös taijiquanin, baguazhangin ja xingyiquanin. Legendan mukaan taolainen pappi Zhang Sanfeng tutki käärmeen ja kurjen taistelua, jossa käärme vältti kurjen hyökkäykset kerta toisensa jälkeen, kunnes kurki väsyi ja luovutti. Näin Zhang Sanfeg kehitti pehmeän taistelun ja sisäisten voimien periaatteet.

Nykyään Wudangin alueella on useita taolaisia sisäisen kamppailutaidon kouluja ja mestareita, joista kuuluisin lienee yli 100 kaksintaistelua voittanut You Xuande.

Elokuvassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme käytettiin Wudangissa kehitettyä taolaista Wushu-tyyliä.

Yhdysvaltalainen hip hop -yhtye Wu-Tang Clan on ottanut nimensä alueen Wade–Giles-muotoisesta latinisaatiosta "Wu Tang".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ICOMOS: Advisory Body Evaluation (pdf) 10/1994. UNESCO. Viitattu 16. elokuuta 2006.
  2. UNESCO: Fire Destroys Yuzhengong Palace in Hubei Province of China 5. helmikuuta 2003. UNESCO. Viitattu 16. elokuuta 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wudang.