Leshanin jättiläisbuddha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leshanin jättiläisbuddha

Leshanin jättiläisbuddha (kiin. 樂山大佛/乐山大佛, Lèshān Dàfó) on maailman suurin kivinen Buddhaa esittävä patsas. Se on veistetty kallioon, joka sijaitsee Sichuanin maakunnan eteläosassa lähellä Leshanin kaupunkia. Veistos on rantakalliossa Minjiang-joen itärannalla. Sen edustalla jokeen yhtyvät lännestä kaksi jokea, Qingyi ja Dadu. Leshanin kaupunki on noin kilometrin päässä jokien yhtymäkohdan pohjoispuolella. Veistos katsoo jokilaakson yli länteen, kohti noin 40 kilometrin päässä olevaa buddhalaisten pyhää vuorta Emeishania. Yhdessä vuoren kanssa buddhapatsas muodostaa UNESCOn maailmanperintökohteen.

Patsaan rakennustyöt aloitettiin vuonna 713, ja niitä johti kiinalainen munkki nimeltä Haitong. Hän toivoi, että Buddha tyynnyttäisi jokien myrskyisät vedet, jotka olivat vaivanneet aluksia. Kun projektin rahoitus oli vaarassa, munkin sanotaan repineen silmänsä osoittaakseen hurskauttaan ja vilpittömyyttään. Patsaan viimeistelivät 90 vuotta myöhemmin Haitongin opetuslapset. Massiivisten rakennustöiden takia kalliosta kaiverrettiin paljon kiveä, joka sijoitettiin jokeen. Tämän kerrotaan muuttaneen virtauksia ja tehneen joesta turvallisemman.

Patsas on 71 metriä korkea[1] ja se esittää istuvaa Maitreya Buddhaa, jonka kädet lepäävät polvien päällä. Patsaan olkapäät ovat 28 metriä leveät ja pienin varpaankynsi on tarpeeksi leveä, jotta ihminen voi helposti istua sen päällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellegard, Peter; Kinnunen, Noora, käänt.: Kiina, s. 137. Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-31-4100-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Leshanin jättiläisbuddha.

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.