Pingyao

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pingyao
kiin. 平遥县, Píngyáo Xiàn
Pingyaon kaupunkikuvaa.
Pingyaon kaupunkikuvaa.

Pingyao

Koordinaatit: 37°12′N, 112°09′E

Valtio Kiina
Maakunta Shanxi
Prefektuuritason kaupunki Jinzhong
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 262[1] km²
Väkiluku (2010) 502 712[1]
 – Väestötiheys 398,3[1] as./km²
Postinumero 031100
Suuntanumero(t) 0354
Pingyao (kiin. 平遥, Píngyáo) on piirikunta Kiinassa, Shanxin maakunnassa Jinzhongin prefektuuritason kaupungissa. Piirikunnan pinta-ala on 1 262 neliökilometriä ja väkiluku 502 712 (2010).[1] Piirikunnan keskusta sijaitsee linnuntietä noin 475 kilometrin päässä maan pääkaupungista Pekingistä ja 80 kilometriä maakunnan keskuksesta Taiyuanista. Pingyao oli Qing-dynastian aikana Kiinan talouselämän keskus. Pingyaon vanhakaupunki tunnetaan nykyisin muinaisista kaupunginmuureistaan, ja se on Unescon maailmanperintökohde.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen talo vanhassa kaupungissa.

Pingyao on säilyttänyt Ming- ja Qing-dynastian aikaisen kaavansa. Yli 300 kohteessa kaupungissa tai sen lähellä on muinaisia raunioita ja lähes 4 000 suojeltua Ming- ja Qing-tyylistä asuinrakennusta. Kadut ja kauppojen julkisivut ovat pääosin säilyttäneet historiallisen ulkoasunsa.

Kevättä ja syksyä -kaudella kaupunki kuului Jin-valtakuntaan ja taistelevien läänitysvaltioiden kaudella Zhaon valtakuntaan. Qin-dynastian aikana kaupunki tunnettiin nimellä Pingtao ja Han-dynastian aikana nimellä Zhongdu. Vuonna 1986 kaupunki nimitettiin yhdeksi Kiinan historia- ja kulttuurikaupungeista, ja vuonna 1997 se liitettiin maailmanperintöluetteloon.

Kaupunginmuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginmuuria.

Pingyaon kaupunginmuurit rakennettiin keisari Hongwun kolmantena hallintovuotena. Muurissa on kuusi ulkolinnaketta ja kuusi porttia. Muurit ovat noin 12 metriä korkeat ja ympärysmitaltaan 6 000 metriä, ja niiden ulkopuolella on neljä metriä leveä ja syvä vallihauta. Jokaisessa kulmassa sijaitsevan tornin lisäksi muurissa on 72 vartiotornia ja yli 3 000 puolustussakaraa.

Vuonna 2004 osa eteläisestä muurista sortui, mutta se on nyt korjattu. Muuri on kuitenkin pääosin vahingoittumaton, ja sitä pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä muinaisista tämän kokoluokan kaupunginmuureista, ja siksi se on merkittävä maailmanperintökohde.

Talouselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pingyao oli myöhäisen Qing-dynastian aikana Kiinan talouselämän keskus. Tuolloin kaupungissa vaikutti 20 rahoituslaitosta, jotka muodostivat yli puolet koko valtion laitoksista. Yksi niistä oli Rishengchang, jota pidetään Kiinan ensimmäisenä pankkina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Píngyáo Xiàn (County) citypopulation.de. Viitattu 9.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pingyao.