Li Bai

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteinen kiinalainen maalaus Li Baista.

Li Bai (李白, Lǐ Bó tai Lǐ Bái, usein myös muodossa Li Po, 701762) oli Kiinan klassisen runouden kultakauden, Tang-kauden, tunnetuimpia runoilijoita. Li Bai tunnetaan erityisesti boheemeista, taolaishenkisistä luonnonkuvauksista ja juomalauluista. Hänen mainettaan ovat kasvattaneet myös monet häneen liittyvät legendat. Tunnetuimman legendan mukaan Li Bai hukkui pudottuaan veneestä yrittäessään juovuspäissään tavoitella kuun kuvajaista.[1] Todellisuudessa hän menehtyi alkoholimyrkytykseen.lähde?

Li Bailta on säilynyt noin tuhat runoa[2] ja kourallinen muita tekstejä. Hän käytti monipuolisesti eri runomittoja ja tarpeen tullen muokkasikin niitä vapaasti. Li Bain runot ovat kieleltään ja tyyliltään spontaanimpia ja luonnollisempia kuin monilla hänen aikalaisillaan – ehkä juuri tästä syystä hänet onkin kohotettu ”Runouden kuolemattomaksi” (詩仙, shīxiān).

Li Bai poikkesi muista Tang-kauden suurista runoilijoista myös siinä, ettei hän koskaan suorittanut virkatutkintoa eikä hänellä ollut virallista asemaa[2] lyhyttä Hanlin-akatemian jäsenenä vietettyä kautta lukuun ottamatta. Li vietti kiertelevää elämää ja ystävystyi muun muassa toisen merkittävän runoilijan, Du Fun, kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Li Bai Encyclopædia Britannica. Viitattu 11.6.2017.
  2. a b Tero Liukkonen: Pertti Niemisen suomennosvalikoima on ainutlaatuinen otos Kiinan tunnetuimman runoilijan Li Pon tuotannosta Li Po haluaa syleillä elämää Helsingin Sanomat. 1992. Viitattu 11.6.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Li Po: Taivaanrantaan pitkä matka: Li Pon runoutta. Suomentanut Pertti Nieminen. Helsingissä: Otava, 1992. ISBN 951-1-12407-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: