Shu Han -kuningaskunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shu Han -kuningaskunta (蜀漢 (yksinkertaistetuilla merkeillä 蜀汉) [shǔ hàn], 221263) oli yksi Kiinassa Kolmen kuningaskunnan kaudella vallasta kilpailleista valtioista. Valtion nimi tunnetaan myös ilman Han-dynastiaan viittaavaa 漢 [Hàn] päätettä, eli Shu-kuningaskuntana.

Han-dynastian rappeutuessa, nykyisen Sichuanin ympäristö (silloin Shu) oli Liu Bein, Han-keisarin kaukaisen sukulaisen, hallussa. Kun Cao-Wei-kuningaskunnan Cao Pi oli napannut keisarillisen valtaistuimen 220, Liu Bei julisti itsensä seuraavaksi Han-keisariksi ja Kiinan todelliseksi hallitsijaksi.

Liu Bei yritti hyökätä Itäistä-Wu-kuningaskuntaa vastaan 222 onnistumatta tässä. Vuotta myöhemmin hän sairastui ja kuoli. Hänen seuraajansa oli Liu Chan, joka jätti kuitenkin hallintoasiat ministereidensä hoidettavaksi.

Pääministeri Zhuge Liang solmi rauhan Wu-valtion kanssa. Sen sijaan hänen tavoitteensa oli Cao-Wei-kuningaskunta, mutta kaikki hänen viisi yritystään vallata se epäonnistuivat ja viimeisessä niistä hän itse kuoli. Hänen seuraajansa Jiang Wei yritti myös Cao-Wein valtaamista siinä onnistumatta.

Vuonna 263 Cao-Wei sitten hyökkäsi Shu Han -kuningaskuntaa vastaan. Jiang Wei sai surmansa ja valtio valloitettiin. Liu Chan vangittiin ja vietiin Luoyangiin, jossa Cao-Wei-keisari antoi hänelle mukavuusherttuan nimikkeen ja salli hänen viettää eläkepäiviään rauhassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]