Yhdistetty

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdistetty tai pohjoismainen yhdistetty tai yhdistetty hiihto (lyh. YH) on mäkihypystä ja maastohiihdosta koostuva hiihtourheilun kilpailulaji.

Yhdistetyssä on useita erilaisia kilpailumuotoja. Nykyisin niin kutsutussa normaalikilpailussa hypätään yksi kierros mäkeä ja loppusijoitukset ratkaistaan hiihtoladulla siten, että parhaat hyppypisteet saanut lähtee ensimmäisenä ladulle ja loput hyppypisteidensä mukaisessa järjestyksessä. Piste-erojen suuruudet vaikuttavat siihen, kuinka pian ensiksi lähteneen perään muut lähtevät. Tätä kilpailumuotoa käytetään toistaiseksi kaikissa arvokisoissa sekä useimmissa yhdistetyn maailmancup -kilpailuissa, ja sitä kutsutaan keksijänsä Gunder Gundersenin mukaan Gundersen-menetelmäksi. Yhdistetyn kattojärjestö on kansainvälinen hiihtoliitto FIS.

Naisten mäkihypyn tultua talviolympialaisten ohjelmaan 2014 tuli yhdistetystä ainoa olympialaji, jossa on kilpailuja vain miehille. Naisharrastajia lajilla ei juurikaan ole.

RR5219-0021R.png

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistetyn kotimaa on Norja. Sitä pidetään siellä yhä kansallisurheiluna.[1]

Norjalaisten sotilaiden on tiedetty kilpailleen maastohiihdossa jo 1700-luvulta lähtien. Ensimmäinen merkittävä yhdistetyn kilpailu käytiin 1892 Oslossa Holmenkollenin kisoissa. Norjassa Holmenkollenilla ei kilpailtu erikseen mäkihypyssä ennen vuotta 1933.

Yhdistetty on ollut olympiakisojen ohjelmassa jo ensimmäisistä 1924 Chamonix’n kisoista lähtien, kuten myös jo ensimmäisissä MM-kisoissa 1925 Johannisbadissa. Ensimmäinen yhdistetyn kesä-GP järjestettiin kesällä 2008.

Vuosina 1924–1948 olympialaisten yhdistetyssä kilpailtiin hiihto-osuus ensin ja mäkihyppy sen jälkeen. Vuoden 1952 olympialaisissa mäkiosuus siirrettiin alkuun. Talviolympialaisissa 1956 järjestettiin ensimmäisen kerran oma tapahtumansa yhdistetyn hiihdolle. Vuosien 1956–1992 olympialaisissa mäkihyppyosuuteen kuului kolme hyppykierrosta, joista heikoin pudotettiin pois laskuista. Vuoden 1988 olympialaisissa otettiin käyttöön Gundersen-menetelmä hiihto-osuudella. Samoissa olympialaisissa otettiin käyttöön joukkuekilpailu aluksi kolmimiehisin joukkuein matkan ollessa 3×10 km ja vuoden 1998 olympialaisista alkaen nelimiehisin joukkuein matkana 4×5 km. Sprinttikilpailu tuli mukaan vuoden 2002 olympialaisissa. Viimeisin muutos tehtiin vuoden 2010 olympialaisissa, jolloin henkilökohtaisissa kilpailuissa hypättiin erikseen sekä normaali- että suurmäen kilpailut, joissa kummassakin hypättiin yksi hyppykierros.[2]

Yhdistetyn historia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen yhdistetyn kilpailu Suomessa käytiin tiettävästi vuonna 1913, jollin Helsingin Hiihtoklubi järjesti kansainvälisen kilpailun. Ensimmäisen kerran Suomen mestaruudesta kilpailtiin Lahdessa vuonne 1932. Samana vuonna laji tuli myös Salpausselän kisojen ohjelmaan. Ensimmäinen suomalainen arvokisamitali saatiin vuonna 1928, jolloin Esko Järvinen voitti pronssia maailmanmestuurskilpailuissa. Ensimmäinen olympiamitali tuli 20 vuotta miehemmin Heikki Hasun tuomana vuonna 1948. [1]

Kilpailumuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistetyssä on olemassa kaikkiaan kahdeksan erilaista kilpailumuotoa, joista viisi henkilökohtaisia ja kolme joukkuekilpailuita. Toistaiseksi arvokisojen ohjelmassa on ollut viisi kilpailumuotoa.

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gundersenin kaava
Piste-ero
mäessä
Startti-
aikojen
ero
0,17 1 s
0,25 1,5 s
0,50 3 s
1,00 6 s
2,00 12 s
3,00 18 s
4,00 24 s
5,00 30 s
8,00 48 s
10,00 1 min
20,00 2 min

Nykyisin on kaksi henkilökohtaista ja kaksi joukkuekilpailumuotoa, mutta yleisimmin kilpaillaan normaalikilpailua.

Piste- ja aikaerojen määräytyminen
Hiihto-
matka
Pisteet/min
15 km 1 min = 15
10 km 1 min = 15
7,5 km 1 min = 15
5 km 1 min = 15
4 × 5 km 1 min = 60
3 × 5 km 1 min = 45
2 × 7,5 km 1 min = 30
2 × 5 km 1 min = 30

Normaalikilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtainen normaalikilpailu on yhdistetyn alkuperäinen kilpailumuoto. Tosin alun perin kilpailu käytiin nykyistä päinvastaisessa järjestyksessä. Hiihto-osuus käytiin arvokisoissa ensiksi alun perin 18 kilometrin hiihtokilpailun yhteydessä, ja sitä seurasi mäkiosuus. Mäkiosuudella hypättiin kolme kierrosta, joista kaksi parasta laskettiin. 1988 Calgaryn olympialaisissa oli käytössä ensi kertaa nykyisenkaltainen Gundersenin menetelmään perustuva systeemi, jossa lähdetään hiihto-osuudelle kahden normaalimäen kierroksen piste-erojen perusteella määritetyin aikaeroin.

Kaudesta 2008–2009 lähtien normaalikilpailussa on hypätty enää yksi mäkikierros entisen kahden sijaan sekä hiihdetty 10 km:n matka entisen 15 km sijaan. Nykyään hypätään sekä normaali- että suurmäestä yksi kierros, mutta hiihtomatka on aina 10 km.

Sakkokierroskilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sakkokierroskilpailu eli penalty race on uusi kilpailumuoto, jossa kierretään 150 metrin sakkokierroksia ampumahiihdon tapaan.

Ensin hypätään mäkiosuus. Hypyn pituus ratkaisee sakkokierrosten määrän hiihto-osuudella. Alastulorinne on jaettu 3–5 metrin sektoreihin mäen koosta riippuen. Viimeiseen sektoriin eli pisimmälle hypänneet eivät saa sakkokierroksia. Lyhyemmälle hypänneet kiertävät sakkokierrokset sektorien mukaan. Näin hyppääjä tietää heti hypättyään, montako sakkokierrosta joutuu kiertämään. Mitä lyhemmäksi hyppy jää, sitä ennemmän kierroksia joutuu kiertämään. Jos sakkokierroksia kertyy yli kuusi, kilpailija jää ulos hiihto-osuudelta. Tyylipisteitä ja tuulihyvityksiä ei ole. Hiihto-osuudelle lähdetään massalähtönä, paitsi mäkiosuuden voittaja lähtee kymmenen metriä ja kymmenen sekuntia ennen muita. Kilpailija voi valita 2,5 km:n pituisilla kierroksilla, missä kohtaa kilpailua kiertää sakkokierrokset. Tämä lisää taktikoinnin mahdollisuutta.

Sakkokierroskilpailun huono puoli on se, että kilpailua on vaikea seurata. Tilanne on usein sekava ja selkiytyy vasta viimeisellä kierroksella, jota ennen sakkokierrokset on kierrettävä. Lisäksi tuulihyvitysten puuttuminen venyttää mäkiosuuden kestoa. Kilpailumuoto tuli kilpailuohjelmaan kaudeksi 2011–2012, jolloin kilpailtiin kaksi sakkokierroskilpailua.[3]

Parisprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parisprinttikilpailu käydään kaksimiehisin joukkuein. Mäkiosuuden jälkeen käydään maastohiihdon parisprinttiä muistuttava yhteensä 15 kilometrin mittainen hiihto-osuus. Se koostuu kymmenestä 1 500 metrin mittaisista lenkistä, jonka joukkueen jäsenet hiihtävät vuoron perään; yksi urheilija kiertää lenkin siis viisi kertaa ja hiihtää itse yhteensä 7,5 kilometriä. Parisprintti on vahvasti hiihto-osuuspainotteinen.

Joukkuekilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkuekilpailu koostuu mäkikilpailusta ja 4×5 kilometrin viestihiihdosta, jonka lähdön aikaerot määräytyvät normaalin Gundersen-menetelmän mukaisesti mäkiosuuden piste-erojen perusteella. Nykyisin kilpaillaan arvokisa- ja maailmancup-tasolla nelimiehisin joukkuein. Joukkuekilpailu oli ensi kertaa arvokisojen ohjelmassa, kun sille järjestettiin 1984 omat MM-kilpailut. Olympialaisissa se oli ensi kertaa 1988 Calgaryssa.

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sprinttikilpailu on periaatteeltaan normaalikilpailun kaltainen, mutta lyhempi. Siinä hypätään suurmäessä vain yksi kierros, minkä jälkeen hiihdetään 7,5 kilometrin hiihto-osuus. Sprintti oli ensi kertaa arvokisojen ohjelmassa 1999 Ramsaun MM-kisoissa. Sprinttikilpailu poistui maailmancupista kauden 2007–2008 jälkeen.

Hurrikaanisprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2004–2005 tuli maailmancupin ohjelmaan niin sanottu hurrikaanisprintti, jossa hypätään ensin mäkeä ja kilpailijat lähtevät ladulle samanaikaisesti eräänlaisesta suuresta spiraalista, jolloin parhaiten hypänneelle hiihtomatkaa tulee tarkalleen kisamatkan verran, 7,5 km, ja seuraavat kilpailijat joutuvat hiihtämään ylimääräistä sen mukaisesti, kuinka paljon ovat mäkiosuuden voittaneelle hävinneet. Kilpailumuoto on poistunut maailmancupista.

Yhteislähtö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtainen yhteislähtökilpailu alkaa yhteislähtönä käytävällä hiihto-osuudella, jota seuraa kaksi hyppykierrosta ilman tyylipistetuomareita. Hiihto-osuuden voittaja saa 120 pistettä ja loput vähemmän aikaerosta voittajaan riippuen vasemmalla olevan taulukon mukaisesti. Mäkiosuuden ensimmäinen kierros käydään hiihtotuloksiin nähden käänteisessä järjestyksessä. Toiselle hyppykierrokselle pääsee senhetkisen kilpailutilanteen 30 parasta. Kaatumisesta mäkikilpailussa vähennetään normaalimäessä 10 pistettä ja suurmeässä 10,8 pistettä. Tasajalka-alastulosta vähennetään normaalimäessä 4 pistettä ja suurmäessä 4,8 pistettä. Yhteislähtö oli ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa mukana arvokisoissa 2009 Liberecin MM-kisoissa.

Joukkueyhteislähtökilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteislähdön joukkuekilpailu koostuu 4×5 kilometrin viestihiihdosta ja tämän jälkeen käytävästä kahden kierroksen mäkihyppyosuudesta. Nelimiehisten joukkueiden kilpailussa hiihto-osuuden voittaja saa 400 pistettä (kolmimiehisillä 300), ja muut joukkueet taulukon mukaan vähemmän. Mäkikilpailu hypätään käänteisessä järjestyksessä. Mäkiosuudella ei ole tyylipistetuomareita. Kaatumisista ja tasajalka-alastuloista vähennetään pisteitä samaan tapaan kuin henkilökohtaisessa yhteislähtökilpailussa.

Menestyneimmät maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylivoimaisesti menestynein maa yhdistetyssä on Norja. Lajin alkuvuosikymmeninä norjalaiset olivat melko ylivoimaisia, mistä kertoo muun muassa se, että kaikissa talviolympialaisissa 1936 Garmisch-Partenkirchenin kisoihin saakka norjalaiset ottivat lajissa kolmoisvoiton. 1948 St. Moritzin olympialaisissa suomalaiset nousivat maailman huipulle, kun Heikki Hasu ja Martti Huhtala ottivat kaksoisvoiton. Myös MM-kisoissa norjalaiset rohmusivat 1920- ja 1930-luvulla valtaosan mitaleista.

Sittemmin menestyjiä on tullut myös Saksasta, Itävallasta ja Japanista.

Yhdistetyn hiihtäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Thorleif Haug, ensimmäinen yhdistetyn olympiavoittaja, voitti myös MM-hopeaa kaksi vuotta myöhemmin.
 • Johan Grøttumsbråten, norjalainen, kaksinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari.
 • Heikki Hasu, ensimmäinen suomalainen yhdistetyn olympiavoittaja. olympiavoitto ja hopea vuosina 1948 ja 1952. maailmanmestaruus 1950.
 • Gunder Gundersen, norjalainen yhdistetyn hiihtäjä, kaksinkertainen MM-mitalisti, Gundersen-menetelmän keksijä.
 • Ulrich Wehling, itäsaksalainen, kolminkertainen olympiavoittaja, maailmanmestari 1974.
 • Tom Sandberg, norjalainen, olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari, ensimmäisen yhdistetyn maailmancupin voittaja.
 • Fred Børre Lundberg, norjalainen, kaksinkertainen olympiavoittaja, kolminkertainen maailmanmestari, voittanut maailmancupin kaudella 1990-1991.
 • Kenji Ogiwara, japanilainen, kaksinkertainen joukkuekilpailun olympiavoittaja, nelinkertainen maailmanmestari, kolminkertianen maailmancupin kokonaiskilpailuvoittaja.
 • Bjarte Engen Vik, norjalainen yhistetyn hiihtäjä, kaksinkertainen olympiavoittaja, viisinkertainen maailmanmestari, voittanut maailmancupin kaksi kertaa.
 • Samppa Lajunen, ainoa, joka on voittanut yhdistetyssä samoissa olympiakisoissa kolme kultamitalia (Salt Lake City 2002), joukkuekilpailun maailmanmestari 1999 ja ensimmäinen suomalainen maailmancupin voittaja (kaudella 1996–1997).
 • Felix Gottwald, itävaltalainen, kolminkertainen olympiavoittaja, kolminkertainen maailmanmestari, eniten arvokisamitaleja Eric Frenzelin kanssa, voittanut maailmancupin kaudella 2000-2001.
 • Hannu Manninen, joukkuekilpailun olympiavoittaja, kolminkertainen maailmanmestari, nelinkertainen maailmancupin voittaja, eniten maailmancupin osakilpailuvoittoja (48).
 • Ronny Ackermann, olympiamitalisti, nelinkertainen maailmanmestari, kolminkertainen maailmancupin kokonaiskilpailuvoittaja.
 • Magnus Moan, joukkuekilpailun olympiavoittaja ja maailmanmestari, 16 arvokisamitalia. Ollut maailmancupissa toinen kausina 2005-2006 ja 2008-2009.
 • Björn Kircheisen, saksalainen yhdistetyn hiihtäjä, nelinkertainen olympiamitalisti, joukkuekilpailun maailmanmestari, eniten MM-mitaleja Eric Frenzelin kanssa.
 • Jason Lamy Chappuis, ranskalainen yhdistetyn hiihtäjä, olympiavoittaja, viisinkertainen maailmanmestari, kolminkertainen yhdistetyn maailmancupin kokonaiskilpailuvoittaja.
 • Eric Frenzel, saksalainen yhdistetyn hiihtäjä, kolminkertainen olympiavoittaja, Viisinkertainen maailmanmestari. Eniten arvokisamitaleja yhdistetyssä Felix Gottwaldin kanssa. Eniten Yhdistetyn maailmancupin kokonaiskilpailuvoittoja (5).
 • Johannes Rydzek, saksalainen yhdistetyn hiihtäjä, Kaksinkertainen olympiavoittaja, kuusinkertainen maailmanmestari, ainoa, joka on pystynyt voittamaan yhdistetyssä neljä maailmanmestaruutta samoissa kisoissa, ollut maailmancupissa toinen kausina 2013-2014 ja 2016-2017.

Ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: FIS

(Huom! Mukaan lasketaan vain henkilökohtaiset sijoitukset)

Maailmancup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entien maailmancupin osakilpailuvoittoja: Suomi Hannu Manninen (48)

Eniten maailmancupin palkintokorokesijoituksia: Suomi Hannu Manninen (90)

Eniten maailmancupin osakilpailuvoittoja yhden kauden aikana: Suomi Hannu Manninen (12) (kausi 2005–2006)

Eniten peräkkäisiä maailmancupin osakilpailuvoittoja: Suomi Hannu Manninen (7)

Eniten maailmancupin kokonaiskilpailuvoittoja: Saksa Eric Frenzel (5)

Arvokilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eniten arvokisavoittoja: Norja Bjarte Engen Vik, Saksa Ulrich Wehling, Saksa Ronny Ackermann, Saksa Eric Frenzel, Saksa Johannes Rydzek (4)

Eniten arvokisamitaleita: Itävalta Felix Gottwald (9)

Eniten olympiavoittoja: Saksa Ulrich Wehling (3)

Eniten olympiamitaleita: Itävalta Felix Gottwald (4)

Eniten maailmanmestaruuksia: Saksa Ronny Ackermann (4)

Eniten maailmanmestaruus mitaleita: Saksa Ronny Ackermann, Ranska Jason Lamy-Chappuis (6)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Yhdistetty Suomen Hiintoliitto. Viitattu 29.11.2018.
 2. Olympialaiset:Yhdistetty hiihto Sport.fi. Viitattu 9.3.2015.
 3. FIS yhdistetyn komitea vahvisti maailmancupin kalenteriin uuden kilpailumuodon hiihtoliitto.fi. Viitattu 10.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]