Avovesiuinti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avovesiuimareita uinnin MM-kisoissa 2017

Avovesiuinti on uintilaji, joka tapahtuu avovedessä, kuten meressä, järvessä tai joessa.

Avovesiuinti kuuluu yhtenä lajina triathloniin, ja tämä on kasvattanut avovesiuinnin suosiota. Triathlonissa uinti on kilpailusuorituksen ensimmäinen osa. Triathlon oli ensimmäistä kertaa olympialajina vuoden 2000 kesäolympialaisissa Sydneyssä. Avovesiuinti oli lajina vuoden 2005 Uinnin maailmanmestaruuskilpailuissa. Tuolloin kilpailtiin 5, 10 ja 25 kilometrin matkoilla. Vuoden 2008 kesäolympialaisissa kilpailtiin avovesiuinnissa 10 km:n matkalla. Lajin kattojärjestö on FINA.

Ainoa avovesiuinnissa tarvittava väline on uimapuku. Kirkkaanvärinen uimalakki on joissakin kilpailuissa pakollinen.

Märkäpukujen käyttö avovesiuinnissa jakaa mielipiteitä. Useiden mielestä märkäpuvun käyttö on lajin hengen vastaista, ja he halveksivat puvun käyttöä. Toisin kuin triathlonissa, jossa märkäpuvun käyttö on sallittua veden lämpötilan ollessa tietyn rajan alapuolella, avovesiuintikilpailuissa märkäpukujen käyttö ei yleensä ole sallittua.

Uintitekniikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avovesiuintikilpailuissa uintitekniikkaa ei yleensä ole rajoitettu. Suosituin tekniikka on krooli, sen ollessa yleisesti käytetyistä uintitekniikoista energiatehokkain.[1] Allasuinnista poiketen avovesiuinnissa uimarin tulee suuremmissa määrin kyetä mukauttamaan tekniikkaansa esimerkiksi suhteessa vallitsevaan aallokkoon tai muihin uimareihin.[1]

  1. a b Mollie Mcguigan: Open-water swimming: a beginner's guide Runner's World. 8.6.2022. Viitattu 27.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Open water swimming
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.