Akito Watabe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akito Watabe
Henkilötiedot
Syntynyt26. toukokuuta 1988 (ikä 35)
Uran tiedot
Seura Kitano Construction Corp. Ski Club
Laji yhdistettyView and modify data on Wikidata
Maailmancup
Kaudet 2006–
Voitot 19
Palkintokorokkeella 74

Tietolaatikko päivitetty 20. maaliskuuta 2021

Mitalit
Maa:  Japani
Yhdistetty
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Sotši 2014 normaalimäki + 10 km
Hopeaa Hopeaa Pyeongchang 2018 normaalimäki + 10 km
Pronssia Pronssia Peking 2022 suurmäki + 10 km
Pronssia Pronssia Peking 2022 joukkuekilpailu
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Liberec 2009 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Lahti 2017 suurmäki + 10 km
Pronssia Pronssia Lahti 2017 parisprintti
Pronssia Pronssia Seefeld 2019 normaalimäki + 10 km
Pronssia Pronssia Oberstdorf 2021 suurmäki + 10 km

Akito Watabe (s. 26. toukokuuta 1988) on japanilainen yhdistetyn hiihtäjä. Hän on nelinkertainen olympiamitalisti, joukkuekilpailun maailmanmestari ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja. Hänen pikkuveljensä on yhdistetyn hiihtäjä Yoshito Watabe.

Arvokilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watabe kilpaili 17-vuotiaana Torinon 2006 olympialaisissa ja sijoittui sprintissä 19:nneksi. Saman vuoden nuorten MM-kilpailuissa hän saavutti sprintissä hopeaa. Sapporon MM-kilpailuissa 2007 hän oli sprintissä 31:s, normaalikilpailussa 35:s sekä joukkuekilpailussa kahdeksas. Hän voitti yhdistetyn joukkuekilpailussa kultaa Liberecin MM-kilpailuissa 2009. Samoissa kisoissa hän sijoittui normaalimäen Gundersen-kilpailussa 33:nneksi.Vancouverin olympialaisissa 2010 hän sijoittui suurmäen Gundersen-kilpailussa yhdeksänneksi, normaalimän vastaavassa kilpailussa 21:nneksi ja joukkuekilpailussa kuudenneksi.

Oslon MM-kilpailuissa 2011 Watabe oli normaalimäen Gundersen-kilpailussa viides, saman mäen joukkuekilpailussa kuudes ja suurmäen Gundersen-kilpailussa kolmastoista ja joukkuekilpailussa viides. Val di Fiemmen MM-kilpailuissa 2013 hän oli suurmäen Gundersen-kilpailussa neljäs ja normaalimäessä yhdeksäs sekä joukkuekilpailussa ja joukkuesprintissä neljäs. Sotšin olympialaisissa 2014 hän saavutti normaalimäen Gundersen-kilpailussa hopeaa, oli suurmäen kilpailussa kuudes ja joukkuekilpailussa viides. Falunin MM-kilpailuissa 2015 hän sijoittui normaalimäen Gundersen-kilpailussa kuudenneksi ja suurmäen vastaavassa kilpailussa seitsemänneksi. Lahden MM-kilpailuissa 2017 hän saavutti suurmäen Gundersen-kilpailussa ja parisprinttikilpailussa hopeaa sekä oli normaalimäessä viides. Pyeongchangin olympialaisissa 2018 hän saavutti hopeaa normaalimäen ja 10 kilometrin hiihdon kilpailussa hopeaa ja oli viides suurmäen Gundersen-kilpailussa. Seefeldin MM-kilpailuissa 2019 hän voitti normaalimäen Gundersen-kilpailussa pronssia ja sijoittui suurmäen Gundersen-kilpailussa kuudenneksi.

Oberstdorfin MM-kilpailuissa 2021 Watabe saavutti suurmäen Gundersen-kilpailussa pronssia ja sijoittui normaalimäen Gundersen-kilpailussa viidenneksi. Pekingin olympialaisissa 2022 Watabe saavutti pronssia suurmäen Gundersen-kilpailussa sekä joukkuekilpailussa ja sijoittui normaalimäen Gundersen-kilpailussa seitsemänneksi. Planican MM-kilpailuissa 2023 hän oli normaalimäen Gundersen-kilpailussa viidestoista.

Maailmancup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmancupissa Watabe sijoittui ensimmäisen kerran palkintokorokkeelle oltuaan kolmas Seefeldissä 30. tammikuuta 2010. Tuosta kilpailusta oli poissa yhdeksän miestä maailmancupin yhteispisteiden 12 parhaasta. Aiemmin Watabe oli parhaimmillaan sijoittunut kahdeksanneksi Ramsaussa 18. joulukuuta 2009, yhdeksänneksi Val di Fiemmessä 9. tammikuuta 2010 ja kymmenenneksi Chaux-Neuvessa 1. helmikuuta 2009. Toisen ja kolmannen palkintokorokesijoituksensa Watabe otti Kuusamossa marraskuussa 2011 sijoituttuaan toiseksi ja kolmanneksi. Joulukuussa Watabe oli toinen Seefeldin ensimmäisessä osakilpailussa. Ensimmäisen voittonsa hän saavutti Val di Fiemmessä 5. helmikuuta 2012. Seuraavana viikonloppuna hän oli Almatyn kilpailuissa kolmas ja toinen. Myöhemmin samassa kuussa hän voitti Klingenthalissa ja Liberecissä. Maaliskuussa hän voitti Oslon ensimmäisen kilpailun ja sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa toiseksi.

Tammikuussa 2013 hän oli toinen Schonachissa ja kolmas Chaux-Neuvessa. Helmikuussa hän oli toinen molemmissa Almatyn kilpailuissa. Myös Lahdessa ja Oslon ensimmäisessä kilpailussa hän sijoittui toiseksi. Maailmancupin kokonaispisteissä hän oli kolmas. Kaudella 2013–2014 Watabe saavutti Lillehammerin kilpailuissa sijat kaksi ja kolme. Schonachissa hän saavutti kaksi kertaa kolmannen sijan. Hän oli kolmas myös Oberstdorfissa. Lahdessa hän sijoittui toiseksi. Hän voitti Falunin kilpailun ja sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Kaudella 2014–2015 hän oli toinen Schonachissa, kolmas Seefeldissä ja toinen Sapporossa ennen kuin voitti Lahdessa ja Oslossa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli toinen. Kaudella 2015–2016 Watabe sijoittui toiseksi Lillehammerin ensimmäisessä kilpailussa, kolmanneksi Chaux-Neuven molemmissa kilpailuissa sekä toiseksi Seefeldin kaikissa kolmessa kilpailussa. Hän oli toinen myös Oslossa ja Trondheimissa. Lahdessa hän sijoittui toiseksi ja kolmanneksi, Kuopiossa toiseksi. Schonachissa hän oli kolmas. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli toinen.

Kaudella 2016–2017 Watabe sijoittui Kuusamossa, Val Di Fiemmessä ja Chaux-Neuvessa kolmanneksi. Sapporossa hän sijoittui toiseksi ja ensimmäiseksi. Hän voitti myös Oslon kilpailun ja oli kolmas Schonachissa. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi. Kaudella 2017–2018 hän oli Kuusamossa suurmäen ja viiden kilometrin kilpailussa kolmas sekä voitti suurmäen ja kymmenen kilometrin kilpailun. Chaux-Neuvessa hän sijoittui toiseksi. Seefeldissä hän voitti kaikki kolme kilpailua. Hakubassa hän saavutti voiton ja kolmossijan. Oslossa hän saavutti voiton. Trondheimissa hän oli toinen. Klingenthalissa hän molemmissa kilpailussa kolmas ja varmisti maailmancupin kokonaiskilpailuvoiton jo ennen kahta viimeistä, Schonachin osakilpailua, jotka hän voitti. Kaudella 2018–2019 hän sijoittui Otepäässä toiseksi ja kolmanneksi. Val di Fiemmessä hän oli kolmas ja Chaux-Neuven triplan toisessa kilpailussa toinen. Myös Lahdessa hän sijoittui toiseksi. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui toiseksi. Kaudella 2019–2020 hän voitti Lahdessa ja oli maailmancupin kokonaiskilpailussa yhdeksäs. Kaudella 2020–2021 hän sijoittui kolmanneksi Rukan toisessa kilpailussa. Hän voitti Lahden kilpailun. Seefeldin kahdessa ensimmäisessä kilpailussa hän oli toinen ja kolmannessa kolmas. Watabe sijoittui toiseksi myös Klingenthalin jälkimmäisessä kilpailussa. Päätösviikonloppuna Klingenthalissa hän oli ensimmäisen kilpailun toinen. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Akito Watabe Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS). (englanniksi)