Padel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Padel area en ISPO 2014

Padel on mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat eräänlainen yhdistelmä tennistä ja squashia. Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät. Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa. Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kahdestaan padelin kaksinpelikentällä.[1]

Peli on erittäin suosittu kotiseudullaan Latinalaisessa Amerikassa sekä Espanjassa. Näillä alueilla sen suosio on lisääntymässä koko ajan.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padel-maila

Maila on muodoltaan lyhytvartisen lasten tennismailan kaltainen, mutta lyöntipintana ei ole jänneverkko vaan keinoaineinen, rei'itetty taso, jossa yleensä on kahden kovan keinoainepinnan välissä kevyttä ja huokoista täytettä.

Pallona käytetään yleisesti tennispalloa. Erityisiä padel-pallojakin valmistetaan, mutta tennispallo on mitoiltaan ja ominaisuuksiltaan käytännössä riittävän samanlainen.

Kenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alusta voi olla keinonurmea, muovimattoa tai muuta sopivaa materiaalia. Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m ja sen jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 ja reunoilla 92 cm eli hieman matalampi kuin tennisverkko.

Kentän päädyissä, samoinkuin osan matkaa sivuseinääkin päädyn lähellä, seinämateriaali on 3 m:n korkeuteen asti kiinteää ja pallo pysyy pelissä vielä siitä kimmottuaankin. Varsin usein tämä kiinteä osa on läpinäkyvää materiaalia, jolloin katsojille on pelin seuraaminen hyvin helppoa.

Loppuosa seinistä 4 m:n korkeuteen asti on metalliverkkoa tms, ja siihen pallo saa pelissä osua. Kentälle ja kentältä kuljetaan tässä verkkoseinässä olevista ovista.

Kiinteän seinän korkeus on päädyssä 3 m. Samoin sivuseinän ensimmäisten kahden metrin matkalla korkeus on 3 m jonka jälkeen korkeus on 2 m seuraavien kahden metrin matkan. Loppumatka verkkoon asti on metalliverkkoa tms.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentän seinien kiinteät osat tehdään usein läpinäkyvästä materiaalista.

Syöttövuorossa oleva pelaaja syöttää omalta kenttäpuoliskoltaan syöttöruudun takaa. Pallo pudotetaan kenttään ja sitä lyödään pompusta siten, että pallo on lyöntihetkellä korkeintaan vyötärön korkeudella. Syötetyn pallon on pudottava vinottain vastapuolella olevaan syöttöruutuun. Sitä ei vielä syötöstä saa palauttaa suoraan ilmasta lyöden.

Sen jälkeen kun vastaanottaja on palauttanut pallon, kummallakin puolella kumpi tahansa pelaaja saa lyödä palloa. Pallo on pelissä kunnes se samalla puolella osuu kahdesti kenttään tai osuu seinässä kielletylle alueelle.

Pisteet lasketaan ja syöttövuorot vaihtuvat kuten tenniksessä: Pelin ensimmäisestä ja toisesta voitetusta pallosta saa 15 pistettä, seuraavista 10. Pelivoittoon tarvitaan 50 pistettä ja 20:n pisteen ero.

Padel Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji tuli Suomeen vuonna 2003. Lajiliiton viralliset avajaiset pidettiin 26. marraskuuta 2009.

Suomen Padelliitto tiedottaa käytössä olevista kentistä sivustollaan.[2] Padelkenttiä on kaikkialla maassa, ja Suomessa on tällä hetkellä yli 280 sisä- ja ulkokenttää.[3]

Läheiset lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padelia ei tule sekoittaa lajeihin nimeltä paddle (=mela) tennis ja platform (=lava) tennis. Nämä molemmat ovat Yhdysvalloissa syntyneitä lajeja eivätkä ole juuri levinneet kotimaansa ulkopuolelle. Sekaannusta pahentaa se, että Kanadassa padelia kutsutaan nimenomaan nimellä paddle ja että paddle tennis on tässä artikkelissa kuvatun pelin alkuperäinen nimi.

Vain padelissa kentän ulkorajat yhtyvät täysin pelialueen seiniin. Muissa kenttä on irti seinistä tai oikeammin suojaverkoista. Platform-tenniksessä verkolla rajatun pelialueen koko on 60 × 30 jalkaa ja tämän sisällä on pelikenttä, 44 × 20 jalkaa. Paddle-tenniksen kentän koko on 50 × 20 jalkaa ja alustana voi olla sama kuin tenniksessä tai jopa rantahietikko. Verkkoa tai seinää kentän ympärillä ei välttämättä ole, ja vaikka olisikin niin pallo ei saa pompata siitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kesän hauskin pallopeli. Töölöläinen, 2009, nro 15, s. 11.
  2. Kentät padel.fi. 11.11.2020. Viitattu 1.12.2020.
  3. Löydä padelkentät Padelhallit - Löydä lähin padelkenttä. Viitattu 31.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]