Marbella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marbella
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Marbella

Koordinaatit: 36°31′0″N, 4°53′0″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Andalusia
Maakunta Málaga
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kaupunki
 – pormestari José Bernal Gutiérrez (PSOE)
Väkiluku (1.1.2016) 140 744
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Marbellan rantaa

Marbella on kaupunki Espanjan Aurinkorannikolla Málagan maakunnassa Andalusian itsehallintoalueella. Kaupungissa on noin 140 000 asukasta (2016).[1]

Aluetta on muinoin pitänyt hallussaan niin foinikialaiset, karthagolaiset kuin roomalaisetkin mutta jo paleoliittiselta kaudelta peräisin olevia jäänteitä on löydetty. Roomalaisten ajoilta ovat peräisin roomalainen kylpylä ja Villa romana de Río Verde. 700-luvulla arabit saapuivat eteläiseen Espanjaan tuoden mukanaan islamilaisen hallinnon. Linna ja puolustusmuuri rakennettiin suojaamaan kaupunkia kristittyjen hyökkäyksiltä. Arabit hallitsivat Marbellaa n. 700 vuoden ajan, ja maurilaisvaikutteita voi nähdä eri puolilla Marbellaa.

Katoliset kuninkaat kuningas Ferdinandin johdolla valloittivat Marbellan vuonna 1485. Tulevina vuosisatoina kaupunki koki dramaattisia muutoksia. Vanhankaupungin alkuperäinen islamilainen medina tuhottiin ja sen paikalle rakennettiin uusi plaza, joka nykyään tunnetaan nimellä Plaza de los Naranjos (Appelsiiniaukio).

Useita satoja vuosia myöhemmin San Luisin linnake rakennettiin suojaamaan kaupunkia merirosvoilta. Linnakkeesta on jäljellä torni, joka sijaitsee Hotel Fuerten puutarhassa kaupungin keskustassa.

Marbella oli pieni maatalouskaupunki aina 1940-luvulle saakka, jolloin prinssi Alfonso de Hohenlohe saapui kaupunkiin. Hän osti maata ja alkoi rakennuttaa hotelleja ja asuntoja. Siniverisenä aristokraattina prinssi Hohenlohe houkutteli Euroopan kuninkaallisia valitsemaan Marbellan lomailukeitaakseen.

Lähin lentoasema sijaitsee 50 kilometrin päässä Málagassa, jonne on linja-autoyhteys. Cercanías-lähijunan jatkamista Fuengirolasta Marbellaan on suunniteltu.

Kaupungissa on kuvattu suomalainen elokuva Uuno Epsanjassa sekä tositelevisiosarja Miljonääriäidit.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Nacional de Estadística

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]