Andalusia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Comunidad Autónoma de Andalucía
Andalusian lippu Andalusian vaakuna
Motto: Andalucía por sí, para España y la humanidad (Andalusia itseään, Espanjaa ja ihmisyyttä varten)
Andalusian sijainti
Pääkaupunki Sevilla
Virallinen kieli espanja
Pinta-ala
– Yhteensä
% Espanjasta
Sijalla 2
87 268 km²
17,2
Väkiluku
– Yhteensä (2007)
– % Espanjasta
Väestötiheys
Sijalla 1
8 059 431
17,84
91,39/km²
Itsehallinto 11. tammikuuta 1982
Aluetunnus AN
Edustus parlamentissa
Edustajainhuone
Senaatti

62 paikkaa
40 paikkaa
Itsehallintoalueen presidentti Susana Díaz (PSOE)
Junta de Andalucía

Andalusia (esp. Andalucía) on itsehallintoalue Etelä-Espanjassa. Sitä rajoittavat Atlantin valtameri, Gibraltar ja Välimeri etelästä, Portugali, Extremadura, Kastilia- La Mancha ja Murcia pohjoisessa, lännestä itään. Andalusian pääkaupunki on Sevilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooman vallan aikana Andalusia tunnettiin Baetican maakuntana. Arabit nimittivät maakuntaa nimellä al-Andalus vandaalien mukaan. Visigoottien aikana kristinusko levisi Etelä-Espanjaan, mutta sitä seurasi 800-vuotinen arabien valta. Kristittyjen Iberian niemimaan takaisinvalloitus maureilta, Reconquista, päättyi 1492. Amerikan löytämisen jälkeen Sevilla oli ainoa satama, jossa kaupankäynti siirtomaiden kanssa oli sallittua. Amerikassa puhuttava espanja perustuukin Etelä-Espanjan murteeseen.

Hallinnollinen alajako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusian maakunnat

Andalusia on jaettu kahdeksaan maakuntaan. Javier de Burgos jakoi Andalusian maakuntiin kuninkaallisen määräyksen johdosta vuonna 1833. Maakunnat on nimetty pääkaupunkiensa mukaan.

Maakunta Väkiluku Pinta-ala (km²) Kuntia Tuomiopiirejä
Flag Almería Province.svg Almería 667 635 8 774 102 8
Flag Cádiz Province.svg Cádiz 1 220 467 7 436 44 14
Provincia de Córdoba - Bandera.svg Córdoba 798 822 13 550 75 12
Bandera de la provincia de Granada (España).svg Granada 901 220 12 531 168 9
Flag of Province of Huelva with coat of arms.png Huelva 507 915 10 148 79 6
Bandera de la provincia de Jaén.svg Jaén 667 438 13 489 97 10
Flag Málaga Province.svg Málaga 1 563 261 7 308 101 11
Bandera-diputacion-sevilla.jpg Sevilla 1 875 462 14 042 105 15

Täysin epävirallisesti Andalusia on perinteisesti jaettu kahteen suureen alueeseen: Ylä-Andalusiaan (tunnetaan myös nimellä Itä-Andalusia) sekä Ala-Andalusiaan (tunnetaan myös nimellä Länsi-Andalusia). Ylä-Andalusiaan kuuluvat Almerían, Granadan, Jaénin sekä Málagan maakunnat, ja Ala-Andalusiaan kuuluvat Huelvan, Sevillan, Cádizin sekä Córdoban maakunnat.

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusian kunnat

Andalusian kahdeksan maakuntaa on jaettu yhteensä 771 kuntaan. Kuntien asema on määritelty Andalusian itsehallintoalueen lain kappaleen III pykälissä 91–95, jotka antavat kunnille itsehallinnon moniin sisäisiin asioihinsa. Kunnallistasolla esitykset, hallinto sekä lainkäyttö on keskitetty kunnallishallinnolle, jolla on vastuu yhdyskuntasuunnittelusta, yhteisön sosiaalipalveluista, veden välittämisestä ja käsittelystä, jätteen keräämisestä ja käsittelystä, sekä turismin, kulttuurin ja urheilun edistämisestä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin joki on Guadalquivir (657 km), joka virtaa Sevillan läpi lounaaseen.

Etelässä Välimeren rannikolla sijaitsevat muun muassa Sierra Nevadan ja Sierra Morenan vuoristot. Sierra Nevadan itäpuolella sijaitsee Euroopan ainut luonnollisesti muodostunut aavikko.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oliiviviljelmät ja oliiviöljyn valmistus ovat tärkeitä Andalusian taloudelle. Noin kolmasosa Euroopassa käytetystä oliiviöljystä on peräisin Andalusiasta, erityisesti Córdoban ja Jaénin alueelta.

Andalusia on myös erittäin suosittu turistikohde sekä espanjalaisten että ulkomaalaisten keskuudessa. Suomalaisten kannalta suosituimpia turistikohteita ovat Málaga sekä sen lähistöllä sijaitsevat Torremolinos ja Fuengirola.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusialaiset urheilijat ovat kilpailleet 16 eri olympiakisoissa, sekä talvi- että kesäolympialaisissa. Yhteensä andalusialaisten edustuksia olympialaisissa on ollut 220. Ensimmäinen andalusialainen olympiaedustaja sekä samalla myös olympiamitalisti oli Leopoldo Sainz de la Maza, joka voitti vuoden 1920 kesäolympialaisissa hopeaa poolossa Espanjan joukkueessa.

Yhteensä andalusialaiset urheilijat ovat voittaneet olympialaisissa 6 kultamitalia, 11 hopeamitalia ja 2 pronssimitalia. Menestyneimpiä ovat olleet nyrkkeilijä Rafael Lozano (pronssia Atlantassa 1996 sekä hopeaa Sydneyssä 2000), purjehtija Theresa Zabell (kultaa sekä Barcelonassa 1992 että Atlantassa 1996) tennispelaaja Manuel Orantes (hopeamitali Méxicossa 1968, jolloin tennis oli tosin vielä näytöslajina), ratsastajat Ignacio Rambla ja Rafael Soto (hopeaa kouluratsastuksessa Ateenassa 2004) sekä kävelijä Paquillo Fernández (hopeaa Ateenassa 2004).

Useimmin olympialaisiin osallistuneet andalusialaiset ovat viidesti osallistuneet uimari María Peláez sekä hiihtäjä María José Rienda. Ratsastaja Luis Astolfi sekä soutaja Fernando Climent ovat osallistuneet molemmat neljästi olympialaisiin.

Sevilla on ollut toistuvasti ehdolla kesäolympialaisten pitopaikaksi, samoin kuin Granada talviolympialaisten pitopaikaksi. Toistaiseksi Andalusiassa ei ole järjestetty olympialaisia.

Muut lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi tärkeimmistä Andalusiassa järjestettävistä urheilutapahtumista on MotoGP:n Espanjan Grand Prix, joka pidetään joka kevät Jerezin moottoriurheiluradalla.

Tarifa on yksi maailman tärkeimmistä lainelautailu-, leijasurffaus- ja purjelautailukeskuksista. Andalusiassa on myös hyvät mahdollisuudet harrastaa golfia varsinkin rannikkoseuduilla sekä ratsastusta sisämaa-alueilla.

Andalusialla on laajamittaista kokemusta suurten urheilutapahtumien järjestämisestä. Muun muassa Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut 1999 järjestettiin Sevillassa, Välimeren kilpailut 2005 Almeríassa, Ratsastuksen maailmanmestaruuskilpailut 2002 Jerezissä sekä Alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailut 1996 Sierra Nevadassa (Granadassa). Andalusiassa järjestetään myös merkittäviä jokavuotisia urheilutapahtumia, esimerkiksi pyöräilykilpailu Andalusian ympäriajo.

Ruoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gazpacho

Yksi perinteisistä andalusialaisista ruoista on viileä gazpacho-keitto. Alkuperäinen gazpacho oli leipäkeitto, joka valmistettiin yhdistämällä kuivanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. Tomaatti ja paprika yleistyivät gazpachon aineksina vasta Kristoffer Kolumbuksen löydettyä Amerikan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]