Almería

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alcazaban linnoitus Almeríassa on peräisin maurien ajalta.

Almería on kaupunki Välimeren rannalla Andalusiassa, Kaakkois-Espanjassa. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on 189 789 asukasta (2007) ja maakunnassa 635 850.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Almería on saanut nimensä Al-Merayan linnoituksesta. Córdoban kalifi Abd ar-Rahman III perusti kaupungin vuonna 955 valtakuntansa satamakaupungiksi. Almería kärsi monista piirityksistä ristiretkien aikaan, mutta kristityt saivat sen hallintaansa vasta sen antauduttua Ferdinand ja Isabella Katolilaiselle 26. joulukuuta 1489.

1500-luvulla Almería kärsi monista luonnonkatastrofeista, joista erityisesti vuoden 1522 maanjäristys tuhosi kaupunkia. Lisäksi barbareskimerirosvojen hyökkäykset olivat yleisiä ja jatkuivat 1700-luvun alkuun asti. Tämän jälkeen alueelta löytyi rikkaita rautaesiintymiä, joiden myötä kaupunkiin asettui ranskalaisia ja brittiläisiä yrityksiä.

1950-luvulla Almeríassa alkoi uusi taloudellinen nousu turismin ja maatalouden ansiosta. Kaupungissa on elintarviketeollisuuden lisäksi metalli- ja kemianteollisuutta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.