Fuengirola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuengirola
Fuengirola Playa 02.jpg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Fuengirola.svg

Fuengirola

Koordinaatit: 36°32′30″N, 4°37′30″W

Valtio Espanjan lippu Espanja
Itsehallintoalue Flag of Andalucía.svg Andalusia
Maakunta Flag Málaga Province.svg Málaga
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 10,2 km²
Korkeus 6 m
Väkiluku (1.1.2016) 77 486

Fuengirola on eteläespanjalainen kaupunki, joka kuuluu Málagan maakuntaan ja Andalusian autonomiseen alueeseen. Fuengirola sijaitsee noin 30 km Málagan kaupungista lounaaseen Välimeren rannalla Aurinkorannikon alueella.

Fuengirolasta Málagaan kulkee vuonna 1970 avattu rautatie, jolla kulkee Cercanías Málaga -lähiliikennejuna. Kaupungissa on myös lähes kahdeksan kilometrin mittainen lounaasta koilliseen kulkeva hiekkaranta, joka koillisessa hieman itään kaartuen muodostaa avaran lahden kahden kallioisen niemekkeen väliin.

Fuengirolan pohjoispuolella sijaitsee tuhannen metrin korkuinen Mijasin vuori, jonka rinteessä 400 metrin korkeudessa on Mijas, yksi Andalusian pienistä valkoisista kylistä. Hiekkarannan lounaisessa päätöksessä laskee mereen Fuengirola-joki. Sen yläjuoksun ympärillä Fuengirolasta luoteeseen on pieni viljelty tasanko. Fuengirolassa on kalastussatama ja kalastuslaivatelakka.

Fuengirolan asukasluku vuoden 2016 alussa oli 77 486.[1] Kesäkuukausina Fuengirolan asukasmäärä noin kolminkertaistuu suuren turistivirran vuoksi. Fuengirolan ja Mijaksen asukasluku on yhteenlaskettuna noin 157 000 ympäri vuoden.

Fuengirolassa on eläintarha Fuengirola Zoo. Eläimillä on paljon tilaa liikkua, ja niiden aitaukset muistuttavat eläinten luonnollista elinympäristöä. Eläintarha tunnetaan nykyään nimellä Bioparc Fuengirola.

Tasaisen hiekkarannan lounaisen päätöksen lähellä on linna, jonka rakenne on valtaosin kalifi Abd-ar-Rahman III:n hallitusajalta 900-luvulta. Roomalaiset alkoivat linnoittaa tätä 38 metrin korkuista kukkulaa. Muutaman kilometrin päässä lounaassa seisoo 25 metrin korkuinen majakka, jonka valo näkyy 18 meripeninkulman (n. 33 km) päähän. Rannikkoa pitkin oli ketju vartiotorneja.

Fuengirolaisista (kevät 2012) 40 prosenttia on ulkomaalaisia, joista ainoastaan 4 500 on suomalaisia. Jos tätä kuitenkin vertaa vuoden 2015 asukaslukuun, voidaan suomalaisia arvioida olevan noin 6% kaupungin väestöstä ja näin ollen liki 15% kaupungin ulkomaalaisesta väestönosasta.

Costa del Solin alueella sanotaan asuvan noin 15 000–20 000 suomalaista pysyvästi eli se on yksi suurimpia suomalaissiirtokuntia maailmassa. Alue on kuitenkin suuri, Malagan provinssissa asuu liki 1,5 milj. asukasta, joten siihen nähden suomalaisia on vähän. Suomalaisasutusta on pääosin Nerjasta Nueva Andaluciaan, eli rannikolla n. 180 km matkalla. Pysyvien asukkaiden lisäksi suuri määrä suomalaisia lomailee alueella. Suomalaisten lukumäärästä alueella ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa.

Fuengirolassa, etenkin Los Pacosin ja Los Bolichesin alueilla toimii muun muassa suomalainen kahvila, baareja ja ravintoloita, kirjakauppa, ruokakauppa, parturi, autovuokraamo ja kiinteistövälitystoimistoja. Myös lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut saa halutessaan suomenkielellä. Vuonna 1991 Fuengirolaan perustettiin yksityinen suomalainen peruskoulu Escuela Finlandesa. Koulussa alkoi lukio-opetus syksyllä 2007.[2]

Fuengirolassa sijaitsee aurinkorantojen turistikirkko, Skandinaviska turistkyrkan, jossa pidetään lähes joka sunnuntai suomenkielinen helluntailainen jumalanpalvelus.

Málagan lentoasema palvelee aluetta.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Nacional de Estadística
  2. http://www.suomalainenkoulu.net/lukio-opetus/ Suomalainenkoulu.net

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]