Mijas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mijas
Calle Cristóbal Alarcón (Mijas Pueblo)
Calle Cristóbal Alarcón (Mijas Pueblo)
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Mijas

Koordinaatit: 36°35′44″N, 04°38′14″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Andalusia
Maakunta Málaga
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 148,8 km²
Korkeus 428[1] m
Väkiluku (2013) 79 483
 – Väestötiheys 534 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 29649-29651

Mijasin kaupunginosat. Väestön painopiste on Las Lagunasissa, joka on kasvanut yhteen naapurikaupunki Fuengirolan kanssa. Vanha Mijasin kylä sijaitsee vuoren rinteellä.

Mijas on rannikkokaupunki Etelä-Espanjassa Andalusian autonomisella alueella. Mijasin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse aikaan ennen Rooman valtakuntaa. Kaupungin kehitys turistikeskukseksi alkoi 1950-luvulla, jonka jälkeen sen väkiluku on moninkertaistunut ja matkailusta on tullut kaupungin pääelinkeino.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mijas sijaitsee Aurinkorannikolla noin 30 kilometriä Málagasta lounaaseen ja 560 kilometriä Madridista etelään.[2] Mijasin kunta kuuluu Málagan maakuntaan. Sen hallinnollinen alue rajoittuu etelässä Välimereen ja pohjoisessa Sierra de Mijas -vuoristoon. Mijasin naapurikunnat lännestä myötäpäivään ovat Marbella, Ojén, Coín, Alhaurín el Grande, Alhaurín de la Torre, Benalmádena ja Fuengirola. Marbella, Benalmádena ja Fuengirola ovat Mijasin lailla rannikkopaikkakuntia.

Mijasin historiallinen keskus, Mijas Pueblo, sijaitsee vuoren rinteellä yli 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Pienine aukioineen ja kapeine kujineen se kuuluu Andalusian valkoisiin kyliin. Mijasin väestöllinen ja taloudellinen painopiste on Las Lagunas, joka sijaitsee Mijasin hallinnollisen alueen eteläosassa. Kyseistä eteläosaa kutsutaan myös nimellä Mijas Costa ja siihen kuuluu Las Lagunasin ohella La Cala de Mijas ja Calahonda. Kaupunkirakenteellisesti Las Lagunas on kasvanut yhteen Fuengirolan kanssa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meren läheisyyden johdosta Mijasissa on kesäisin harvoin erittäin kuumaa ja talvisin puolestaan pakkaset ovat harvinaisia. Keskilämpötila on 18 °C. Vuotuinen sademäärä on noin 600 l/m2 ja vettä sataa lähinnä marras–tammikuussa. Vuotuisia aurinkotunteja on 2 920.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan linnoituksen raunioita.

Mijasin historia ulottuu esihistorialliseen aikaan. Sen perustajiksi on mainittu historian hämäriin kadonneen Tartessosin kaupungin asukkaat. Tartessosilaiset kävivät kauppaa foinikialaisten kanssa, joilla oli siirtokunta alueella. Sittemmin alueen valtasivat roomalaiset, jotka kutsuivat kaupunkia nimellä Tamisa. 700-luvulla roomalaisten tilalle tulivat visigootit ja heidän jälkeensä maurit. Maurien aikana kaupungin nimi lyheni muotoon Mixa, josta kehittyi nykyinen nimi Mijas.

Katoliset hallitsijat ottivat Mijasin haltuunsa 1480-luvulla reconquistan yhteydessä. Comuneros-kapinan (Guerra de las Comunidades de Castilla) aikana 1520-luvun alussa Mijas pysyi uskollisena Espanjan kruunulle, ja sai tittelin "Muy leal" ("hyvin uskollinen"). Kyseisestä ajanjaksosta aina 1800-luvulle Mijas kärsi piratismista, minkä johdosta rakennettiin vartiotorneja, jotka ovat yhä pystyssä.

1800-luvulla Mijasin pääelinkeinot olivat maatalous ja kalastus. Lisäksi alueella oli paperiteollisuutta. Vuosisadan lopulla rutto tuhosi Mijasin viiniviljelmät, minkä seurauksena alueen talous taantui ja väkiluku väheni. Toipuminen alkoi vasta Espanjan sisällissodan aikoihin.

Aurinkorannikon matkailuteollisuuden kehittyminen alkoi muuttaa myös Mijasia 1950-luvulta alkaen. Turismi syrjäytti maatalouden pääelinkeinona ja väkiluku kasvoi 1950-luvun noin seitsemästä tuhannesta yli kaksinkertaiseksi 1980-luvun alkuun mennessä. 2010-luvulle tultaessa väkiluku oli kasvanut noin 80 000:een.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mijasin tunnettuja uskonnollisia rakennuksia ovat esimerkiksi Ermita de la Virgen de la Peña ja Iglesia Parroquial de la Inmaculada Concepción. Aikoinaan puolustustarkoituksiin rakennettuja torneja on useita: Torre de Calaburras, Torre Nueva de La Cala del Moral, Torre Batería de La Cala del Moral ja Torre de Calahonda.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostoskeskus Las Lagunasissa.
Mijas Golf
Calahondan rantoja.

Mijasin talouden selkäranka on matkailu mukaan luettuna suuren tai suurimman osan vuodesta Mijasissa asuvat ulkomaalaiset (turismo residencial). Lisäksi kaupungin alueella harjoitetaan maanviljelyä ja karjataloutta. Teollisuus painottuu rakentamiseen.

Málagan lentoasema sijaitsee noin 25 kilometriä Mijas Pueblosta koilliseen.

Mijasin maantieliikenteen keskeiset moottoriväylät ovat maksullinen Autopista del Mediterráneo (AP-7) ja maksuton Autovía del Mediterráneo (A-7). A-7 muodostaa suoran yhteyden koilliseen Alicanten ja Valencian kautta Barcelonaan. Vastakkaiseen suuntaan A-7 muodostaa yhteyden Algecirasiin. AP-7 muodostaa Aurinkorannikon alueella yhteyden MálagaGuadiaro. Alempaa tieverkkoa ovat A-7053 ja A-387 sekä A-368.

Mijas kuuluu Málagan metropolialueen julkisen liikenteen piiriin (Consorcio de Transporte Metropolitano del Área de Málaga). Mijasissa ei ole omaa rautatieasemaa, lähin asema on Fuengirolan rautatieasema, joka on Cercanías Málaga -lähijunajärjestelmän lounainen pääteasema. Linja-autoreittejä on runsaasti:

Linja Reitti Info
M-112
Málaga-Mijas
Aikataulut ja pysäkit
M-113
Málaga-Fuengirola (Directo/suora)
Aikataulut ja pysäkit
M-114
Mijas-Teatinos
Aikataulut ja pysäkit
M-117
Málaga-Las Lagunas-Fuengirola (nocturno/öisin)
Aikataulut ja pysäkit
M-121
Torremolinos-Benalmádena-Mijas
Aikataulut ja pysäkit
M-122
Mijas-Fuengirola
Aikataulut ja pysäkit
M-127
Las Lagunas-Estación de Autobuses
Aikataulut ja pysäkit
M-129
Mijas-Teatinos
Aikataulut ja pysäkit
M-149
Est.bus-Las Lagunas-Cementerio-Hipódromo-Cerros del Águila
Aikataulut ja pysäkit
M-220
Fuengirola-Marbella
Aikataulut ja pysäkit
M-221
Fuengirola-Coín
Aikataulut ja pysäkit
M-320
Málaga-Marbella
Aikataulut ja pysäkit
M-520
Mijas Pueblo-La Cala de Mijas (sólo verano/vain kesäisin)
Aikataulut ja pysäkit
M-620
Mijas Pueblo-Benalmádena Costa (nocturno/öisin) (sólo verano/vain kesäisin)
Aikataulut ja pysäkit
M-621
Calahonda-Fuengirola (nocturno/öisin) (sólo verano/vain kesäisin)
Aikataulut ja pysäkit


Mijasin sisäistä liikennettä palvelee Autobús urbano de Mijas, joka käsittää vain yhden bussilinjan.

Kulttuuritapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mijasin merkittäviä kulttuuritapahtumia ovat Bienal de arte villa de Mijas ja Festival de teatro villa de Mijas. Las Lagunasissa sijaitsee 640-paikkainen teatteri Teatro de Las Lagunas. Kesäisin järjestetään useita musiikkitapahtumia ulkosalla, kuten Festival Flamenco, Noche Latina, Noche Celta ja Festival Calapop.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mijas tunnetaan eritoten golfista. Kaupungin alueella on yksitoista golfkenttää, mukaan luettuna La Cala Golf & Country Club.[4] Ratsastusurheilua varten avattiin Hipódromo Costa del Sol vuonna 1999.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto de Estadística de Andalucía: Sistema de Información Multiterritorial de Andalucía / Entorno físico / Altitud sobre el nivel del mar. 1999 web.archive.org. 29.7.2010. Viitattu 21.3.2016.
  2. Distancias entre ciudades: Distancias entre ciudades › España Distancias entre ciudades. Viitattu 21.3.2016.
  3. Ayuntamiento de Mijas: Ayuntamiento de Mijas / Clima mijas.es. Viitattu 21.3.2016.
  4. © 2014 La Cala Resort: La Cala Golf Hotel Spa lacala.com. 2014. Viitattu 21.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]