Maurit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurien ja kristittyjen välinen taisto reconquistan aikana kirjassa Cantigas de Santa Maria (1200-luku).

Maurit ovat historiallinen nimitys, jota Euroopassa käytettiin keskiajalla Maghrebissa ja islamilaisessa Andalusiassa, Sisiliassa ja Italiassa eläneistä berbereistä. Nimityksellä voitiin tarkoittaa näiden alueiden arabeja ja muslimeja yleensäkin, vaikka maurit toisaalta ovat myös lähinnä berbereihin ja negrideihin sekoittuneita Mauritanian arabeja.[1] Suurimmassa osassa Iberian niemimaata muslimivalta päättyi 1200-luvun alussa ja Sisiliassa jo 1000-luvulla. Kyseessä ei ollut etninen identiteetti vaan ulkopuolisten käyttämä nimitys.

Korsikan ja Sardinian lipuissa on maurisoturin profiili.

Maurit eurooppalaisessa kulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kristitty ja mauri pelaamassa shakkia Alfonson käsikirjoituksessa (1283).

Populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan lausahdus ”Mauri on tehnyt tehtävänsä, mauri saa mennä” on yhteistä yhteiseurooppalaista fraasiperintöä. Sanonta kuvaa kiittämättömyyttä, jota auttaja saa osakseen. Lause on Friedrich von Schillerin näytelmästä Fiesco, jonka nimihenkilö suunnittelee Genovan dogen syrjäyttämistä. Hän palkkaa avukseen maurin, tunisialaisen Hassanin. Kun asia on hoidettu, Fiesco käskee Hassanin häipyä, jolloin tämä sanoo kuuluisan repliikkinsä.[2]

Hassania tunnetumpi mauri on William Shakespearen Othello: Venetsian mauri.[2]

Karl Marx tunnettiin ystävien keskuudessa lempinimellä ”mauri”, mahdollisesti tumman tukkansa ja ihonvärinsä takia.[3]

  1. Maurit (Arkistoitu – Internet Archive) Kotus
  2. a b Marjatta Vilkamaa-Viitala: Maurien jäljillä Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa. 21.9.2004. Kotimaisten kielten keskus.
  3. S. D’Arcy: On the Social Ontology of ‘Race’ — Was Karl Marx White? And Is He? The Public Autonomy Project. 16.6.2015. ”Jerrold Seigel arvelee, että nimi viittasi Friedrich Schillerin novelliin Rosvot, jossa esiintyi Karl von Moor. Tämä taisteli rikkaita ja vaikutusvaltaisia tahoja vastaan.”

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]