Gazpacho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lautasellinen gazpachoa.

Gazpacho on alun perin Andalusiasta tullut kylmä keitto. Keitto on yleinen ruokalaji koko Espanjassa, Portugalissa sekä monissa Latinalaisen Amerikan maissa. Alkuperäinen gazpacho oli leipäkeitto, joka valmistettiin yhdistämällä kuivahtanutta leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja viinietikkaa. Tomaatti ja paprika yleistyivät gazpachon aineksina vasta löytöretkien jälkeen käynnistyneessä kolumbiaanisessa vaihdossa.

Vaikka tomaatti onkin tärkeä osa Suomessakin yleistyneessä gazpachon muodossa, muodostavat gazpachon aiemmin mainitut alkuperäiset ainekset. Andalusiassa tarjoillaan yhä useita gazpachoja, joissa ei ole lainkaan tomaattia.[1] Eräs hyvin suosittu gazpachon muoto on valkoinen gazpacho eli ajo blanco malagueño. Se valmistetaan pääasiassa manteleista, leivästä, valkosipulista, viinietikasta ja oliiviöljystä.

Yhdysvaltalainen republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greene sekoitti puheessaan gazpachon salaiseen poliisiin Gestapoon yrittäessään verrata demokraattien Nancy Pelosia natseihin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clifford A. Wright: Gazpacho CliffordAWright.com.
  2. Helsingin Sanomat 10. helmikuuta 2022 Laura Halminen: Kongressi­­edustajalle sattui kiusallinen virhe hänen parjatessaan demokraatteja: kutsui Nancy Pelosia ”tomaatti­keitto­poliisiksi” Viitattu 10. helmikuuta 2022

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gazpacho.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.