Kolumbiaaninen vaihto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolumbiaaninen vaihto tarkoittaa uudella ajalla tapahtunutta kasvi- ja eläinlajien mannertenvälistä siirtymistä Uuden ja Vanhan maailman välillä sekä siihen liittyneitä massiivisia ekologian, maatalouden ja kulttuurin muutoksia – erityisesti viljelykasvien, karjan, ihmisten (orjat mukaan lukien) ja tartuntatautien siirtymisestä seuranneita muutoksia. Nämä muutokset johtivat ekologiseen ja kulttuurivallankumoukseen niin Amerikassa kuin Euroopassa. Uusi yhteyksien aika alkoi vuonna 1492 Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisestä purjehduksesta Amerikkaan, mistä juontuu nimitys ”kolumbiaaninen”.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvien ja eläinten mannertenvälinen siirtyminen muutti niin eurooppalaisten, amerikkalaisten, afrikkalaisten kuin aasialaistenkin elämäntapoja. Aikaisemmin tuntemattomista elintarvikkeista tuli nopeasti perusruokaa ja uusilla alueilla alettiin harjoittaa maataloutta. Esimerkiksi ennen vuotta 1492 perunaa ei tunnettu Etelä-Amerikan ulkopuolella, mutta 1840-luvulla Irlantia kohtasi vakava nälänhäta perunasatoon iskeneen perunaruton vuoksi. Eurooppalaisten ensimmäinen Uuteen maailmaan tuoma eläin, hevonen, muutti Suurten tasankojen intiaaniheimojen elämää pysyvästi ja mahdollisti elintavan muutoksen biisoninmetsästykseen perustuvaan nomadismiin. Tomaattikastikkeesta, joka tehdään amerikkalaisperäisestä kasvista, tuli Italian symboli ja afrikkalaisperäisestä kahvista ja aasialaisperäisestä sokeriruo’osta tuli Latinalaisen Amerikan plantaasien pääasiallisia viljelykasveja.

Ennen kolumbiaanista vaihtoa Floridassa ei ollut appelsiineja, Ecuadorissa banaaneja, paprikaa Unkarissa, kesäkurpitsaa Italiassa, ananasta Havaijilla, maniokkia ja bataattia Afrikassa, nautoja Texasissa, chiliä Thaimaassa, tupakkaa Ranskassa eikä suklaata Sveitsissä. Eurooppalaiset toivat Amerikkaan voikukankin.

Ennen pysyvien yhteyksien syntymistä kahden pallonpuoliskon välille kotieläinten ja tartuntatautien lukumäärä oli suurempi Vanhassa maailmassa kuin Uudessa. Vanhan maailman tautien ja erityisesti isorokon siirtyminen koitui tuhoisaksi Amerikan intiaaneille.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Échange colombien