Vesipallo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vesipallo-ottelu

Vesipallo on vesialtaassa pelattava pallopeli. Vesipalloa pelattiin ensimmäisen kerran Englannissa 1860-luvulla. Kansainvälisesti laji kuuluu Kansainvälisen Uimaliiton (FINA) ja euroopan uintiliiton (LEN) lajiohjelmaan. Vesipallo oli nykyaikaisten olympialaisten ensimmäinen joukkuelaji, sitä pelattiin jo vuoden 1900 kisoissa Pariisissa. Olympiakisoissa menestynein maa on Unkari. Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut pelattiin vuonna 1973 Belgradissa, Serbiassa (silloisessa Jugoslaviassa). Menestynein maa maailmanmestaruuskilpailuissa on Serbia, mikäli huomioidaan myös entisen Jugoslavian ja Serbia-Montenegron nimellä voitetut mestaruudet.

Pelin luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monien muiden joukkuepelien tapaan myös vesipallossa joukkueet yrittävät saada pallon vastustajan maaliin, joka muistuttaa matalaa jalkapallomaalia (noin metrin korkuinen ja kolme metriä leveä). Ottelua valvovat tuomarit, jotka tuomitsevat maalit ja virheet. Virheistä seuraa ulosajo.

Säännöt yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueessa on kuusi kenttäpelaajaa ja maalivahti sekä kuusi vaihtopelaajaa. Peliaika 4x8 minuuttia tehokasta peliaikaa. Kentän virallinen koko on 30x20 metriä. Virallisissa otteluissa altaan syvyyden on oltava 180 cm. Jos veden syvyys on alle 150 cm, nostetaan maalin ylärimaa, jotta ylärima on pohjasta 240 sentin korkeudella. Palloa saa pelata vain yhdellä kädellä. Maalin saa tehdä miten vain paitsi lyömällä palloa nyrkillä tai kahdella kädellä heittämällä. Pallollista pelaajaa saa taklata, pallotonta ei. Virheistä seuraa joko vapaaheitto, ulosajo tai rangaistusheitto.

Vesipallo Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa vesipallon peluu alkoi vuonna 1901 ja Suomen mestaruudesta alettiin otella vuonna 1908. Ensimmäisen mestaruuden voitti Helsingfors Simsällskap, joka kukisti Helsingfors Idrottsklubbin 7-1. Suomen menestynein seura on Helsingfors Simsällskap, joka voitti yli puolet jaossa olleista mestaruuksista. Viimeisin pisin mitaliputki oli Kuopion Uimaseuralla, joka voitti mitalin joka vuosi vuodesta 1976-2006. Joukkue saavutti 10 kultaa 11 hopeaa ja 10 pronssia, viimeisimmät neljä mestaruutta 2001-2004. Vuoden 2011 miesten Suomen mestari on Uintiseura Kuhat Helsingistä, mestaruus 2011 on seuralle jo kahdeksas ja kuudes 2000-luvulla. Vuoden 2015 naisten Suomen mestari on Porin Sentterit. Sentterit ovat voittaneet yhteensä yhdeksän Suomen mestaruutta. Vesipallossa on Suomessa sarjat miehille, naisille ja neljälle eri juniori-ikäluokalle sekä maajoukkueet miehille, naisille sekä B-, C- ja D-junioreille. Lisäksi tyttöjen C-junioreiden maajoukkue.

Tunnettuja suomalaisia vesipalloilijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]