Uima-allas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
50 metrin uima-allas

Uima-allas on vedellä täytetty allas, joka on tarkoitettu uimista varten.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo antiikin ajalla kreikkalaiset ja roomalaiset rakensivat uima-altaita urheilijoiden ja sotilaiden harjoittelua, mutta myös erilaisia vedessä pelattavia pelejä varten. Rooman keisareilla oli omat henkilökohtaiset uima-altaansa, joissa oli myös kaloja.

Eri tyyppisiä uima-altaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpauinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen uintiliiton FINAn sääntöjen mukaan uima-altaan tulee olla 25 tai 50 metriä pitkä ja syvyydeltään vähintään 1,35 metriä. Kilpailuja järjestetään erikseen lyhyellä ja pitkällä radalla. Olympialaisissa ja pitkän radan MM-kisoissa altaan pitää olla 50 metriä pitkä jaettuna 2,5 metrin leveisiin ratoihin, joista kahta reunimmaista ei käytetä. Veden lämpötilan pitää olla 25—28 celsiusastetta, valaistuksen vähintään 1 500 luxia ja syvyyden vähintään 2 m. Myös rataköysien värityksistä ja merkkilippujen paikoista on omat määräyksensä.

Poreallas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poreallas on allas, jossa putkia pitkin vedenpinnan alapuolelle pumpataan ilmaa, mikä saa veden poreilemaan. Tavallisesti porealtaissa istutaan vedenpinnan alapuolella olevalla penkillä. Usein käytössä on myös erilaisia hierovia vesisuihkuja. Porealtaan vesi on usein lämmintä.

Muita altaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisissa kylpylöissä, hotelleissa ja yksityisten ihmisten asunnoissa on hyvin erilaisia ja -kokoisia uima-altaita mm. kylmävesiallas, terapia-allas, kahluuallas, kylpytynnyri ja hyppyallas. Hyppyallas on yleensä 4-5 metriä syvä.

Ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman suurin uima-allas sijaitsee San Alfonso del Marissa, Chilessä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.