Fitness-urheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kilpaurheilusta, muita sanan fitness eri merkityksiä on täsmennyssivulla.
Fitness-urheilussa tavoitellaan lihaksikasta mutta sopusuhtaista ja terveellistä ulkomuotoa.

Fitness-urheilulla tarkoitetaan kilpailulajeja, joissa henkilöt kilpailevat fyysisestä ulkomuodosta sekä mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta. Kilpailuja käydään sekä amatööri- että ammattitasolla. Fitness-urheilulla voidaan viitata myös fitness-urheilun alalajiin fitness tai erityyppiseen kuntosaliliikuntaan.

Yleisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fitness-urheilu poikkeaa monelta osin hieman samankaltaisesta kehonrakennuksesta. Siinä missä kehonrakennuksessa keskeisessä asemassa ovat lihaskoko ja -erottuvuus, on fitness-urheilussa alalajiin katsomatta keskeistä kehon lihaksiston ulkonäkö, harmonia ja toiminnallisuus.

Vaikkakin fitness-urheilu on ollut etäpäässä naisten suosiossa, niin laji on nyt avautumassa myös miehille. Miehille suunnattuja lajeja on Classic Bodybuilding sekä uusimpana, naisten tapaan liikunnallisen vapaaohjelman sisältävä Fitness.

Järjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa fitness-kilpailuja järjestetään kansainvälisen IFBB-järjestön alaisuudessa. Kansainvälisesti tarkasteltuna on myös muita alan urheilujärjestöjä, mutta IFBB:n alaiset amatööri- ja ammattilaiskilpailut ovat selkeästi suurin edustaja.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fitness-urheilussa on useita alalajeja ja näissä eri kilpailuluokkia.[1] Fitness-urheilussa kilpaillaan osin saman-, osin erinimisten amatööri- ja ammattilaislajien säännöillä.

Naiset, amatöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naiset, ammattilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet, amatöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelijoiden mukaan fitnessissä rakennetaan terveennäköisyyttä, jolla ei ole välttämättä paljon tekemistä todellisen terveyden kanssa. Fitness-elämäntapa voi rasittaa elimistöä. Naisille kehon liian matala rasvaprosentti on terveysriski.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.ifbb.fi/fitness/saannot (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Bikini fitnessin riskit. Iltalehti, 28.5.2014, s. 8.
  3. Kettunen, Mira: Fitness-urheilu voi sekoittaa kehon pahasti 19.08.2013. MTV uutiset. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 29.5.2014.