Savate

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Savate-harjoitus

Savate on alkuaan ranskalainen taistelulaji. Sitä kutsutaan myös ranskalaiseksi (potku)nyrkkeilyksi. Jotkut pitävä lajia ainoana "aitona" eurooppalaisena kamppailulajina. Lajin miespuolisia harrastajia kutsutaan nimellä "savateur" ja naispuolisia harrastajia vastaavasti nimellä "savateuse".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savaten juuret johtavat 1700-luvun loppupuolelle Marseillen satamaan, jossa merimiehet kehittivät tehokkaan tappelulajin. Tällöin laji oli pelkästään potkuihin perustuva johtuen silloisesta Ranskan laista, joka rankaisi ankarasti suljetulla nyrkillä lyönnistä, muttei potkuista. Lajin nimen sanotaan tulevan tällöin aseina käytetyistä paksupohjaisista, messinkikärkisistä nahkakengistä (ransk. sabots, puhekielessä savate).

Savate on nykyään levinnyt yli 40 maahan. Ranskassa harrastajia on yli 50 000, joista naisia noin 7 000. Suomessa savatea voi harrastaa ainakin Helsingissä, Lappeenrannassa, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä. Savatea sanotaan myös "ranskalaiseksi katutappeluksi".

Tekniikasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savatessa yhdistyvät nopeat ja tehokkaat potkut ja perinteisen nyrkkeilyn käsitekniikat. Tekniikat pyrkivät realistisuuteen, tehokkuuteen ja järjenkäyttöön. Potkut eivät ole luonteeltaan kovin "akrobaattisia", vaan suurin osa potkuista voidaan suorittaa vastustajan vartalon ala- tai keskivartaloon. Potkut suoritetaan kantapäällä, jalkapöydällä, kengän sisä- tai ulkosyrjällä, kengän kärjellä ja jalkapohjalla.

Myöhemmin tekniikoihin on tullut lisänä myös Pariisilainen paini (Lutte Parisienne) sekä keppitekniikat (La canne).

Kilpailussa kielletyt, itsepuolustukseen tarkoitetut tekniikat kulkevat nimellä Defense de la Rue. Näitä harjoitellaan Savateen pohjautuvassa itsepuolustuslajissa, Savate Défensessä.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varusteita savatessa ovat trikoopuku (ransk. combinaison), grabnyrkkeilyhanskat,savatejalkineet, hammas-, ala- ja säärisuojat.

"Vyöarvot"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrastajan tasosta kertoo, perinteisen vyöarvon sijasta, pukuun kiinnitettävä hanskan merkki.

Hanska-arvot ovat:

  1. sininen
  2. vihreä
  3. punainen
  4. valkoinen,
  5. keltainen
  6. hopeinen hanska, jossa on kolme tasoa.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.