Köydenveto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Köydenvetoa vuonna 2005.
Köydenvetoa 1904 olympialaisissa.

Köydenveto on urheilulaji, jossa kaksi joukkuetta mittelee voimiaan vetämällä samaa köyttä eri suuntiin. Yleisimmin köydenvedossa köyden keskikohdassa on jokin merkki, joka on määrä vetää tietyn viivan omalle puolelle.

Varsinaista urheilua köydenvedosta alkoi tulla 1800-luvun alkupuolella Skotlannin Ylämaan kisoissa. Sittemmin köydenveto levisi myös Englantiin. Sanotaan, että laskiaistiistaina olisi Lontoossa perinteisesti vedetty köyttä, toinen puoli kuninkaan ja toinen Yorkin herttuan puolesta.

Olympialaisten ohjelmassa köydenveto oli kuudesti (voittaja suluissa): 1900 (Ruotsi/Tanska), 1904 (Milwaukee Athletic Club), 1906 välikisat (Saksa/Sveitsi), 1908 (Lontoon poliisien joukkue), 1912 (Ruotsi) ja 1920 (Iso-Britannia).[1] Olympiakisoissa köydenveto kuului osana yleisurheilukilpailuihin, mutta nykyään se luokitellaan omaksi urheilumuodokseen.

Köydenvetoa harrastetaan laajamittaisesti vielä nykyaikanakin. Siitä on kehitetty sisä- ja ulkoversiot, ja se on muun muassa World Gamesin kisaohjelmassa. Lajissa järjestetään myös muita kansainvälisiä arvokilpailuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tug-of-War at the Olympics topendsports.com. Viitattu 16.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta köydenveto.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.