Ringette

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ringette-peli käynnissä.

Ringette on Sam Jacksin Kanadassa vuonna 1963 kehittämä naisten jääpeli, jossa on yhdistetty jääkiekon nopea pelirytmi ja koripallon pelistrategia. Toisin kuin jääkiekossa, ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia, joten pelissä korostuvat erityisesti joukkueen pelitaktiikka ja taito. Juhani Wahlsten toi pelin Suomeen vuonna 1979. Nykyään Suomessa on jo tuhansia ringeten harrastajia. Peliä pelataan paikalliselta harrastetasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti, nuorimpien harrastajien ollessa vain 3–4-vuotiaita.

Pelikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme kenttäpelaajaa kummastakin joukkueesta (sekä puolustavan joukkueen maalivahti). Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä. Jos pelaaja kuitenkin menee maalivahdin alueelle, siirtyy aloitusvuoro vastustajalle.

F-juniorit pelaavat puolikkaalla kentällä, jonka keskelle maalataan viiva. Viiva toimii kuten tavallisen kokoisen kentän siniviiva eli sen yli pitää syöttää.

Pelivälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelivälineenä käytetään sinistä kumista rengasta, tuttavallisemmin rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila. Käytössä on myös komposiittimailoja. Yleisemmin kuitenkin käytetään puumailaa.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuun pääsyyn riittävät pelkät luistimet, viiltosuojattu kaulasuoja ja kypärä. Viiltosuojattu kaulasuoja on pakollinen alusta alkaen, koska tapaturman sattuessa lisenssi ei korvaa, mikäli pelaajalla ei ole ko. suojusta. Maalivahti saa yleensä lainata varusteensa seuralta. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, alasuojat, viiltosuojattu kaulasuoja sekä pelihanskat. Peleissä kaikkien varusteiden paitsi kypärän, pelihanskojen ja luistimien tulee olla piilossa housujen tai pelipaidan alla. Jos sääntöä ei noudateta, pelaaja lähetetään koppiin kunnostamaan varusteensa. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia. Suomessa valmistettuja mailoja myydään paljon ulkomaille, muun muassa Kanadaan ja Ruotsiin.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten säännöt on kehitetty naisten ehdoilla, koska ringette on naisten oma urheilulaji. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- ja älylaji eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähyllä. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään seitsemän pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Vaihdot tapahtuvat SM-, B/N-, C- sekä D-ikäluokissa lennossa ja sitä alemmissa vaihtokellon mukaan.

Luistelutaito ja peliäly ovat ringettepelaajan tärkeimmät taidot, ja ringette onkin parhaimmillaan hyvin vauhdikasta katseltavaa. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.

Ringeten MM-kilpailujen mitalisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Paikka Kultaa Hopeaa Pronssia
1990 Gloucester, Ontario, Kanada Alberta Ontario Quebec
1992 Helsinki Kanada Länsi Kanada Itä Suomen lippu Suomi
1994 Saint Paul, Minnesota, Yhdysvallat Suomen lippu Suomi Kanada Itä Kanada Länsi
1996 Tukholma Kanada Suomen lippu Suomi Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2000 Helsinki Suomen lippu Suomi Kanada Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2002 Edmonton, Alberta, Kanada Kanada Suomen lippu Suomi Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2004 Tukholma Suomen lippu Suomi Kanada Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2007 Ottawa, Ontario, Kanada Suomen lippu Suomi Kanada Ruotsin lippu Ruotsi
2010 Tampere Suomen lippu Suomi Kanada Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
2013 North Bay, Ontario, Kanada Suomen lippu Suomi Kanada Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]