Ringette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ringette
Ensimmäinen ottelu ⁣1963
Alkuperämaa  Kanada
Piirteet
Tyyppi mailapeli, joukkuepeli
Lajiryhmä
Peliaika 60 min
Kilpailutoiminta
Kansainvälinen kattojärjestö IRF
MM-kilpailut Ringeten maailmanmestaruuskilpailut

Ringette on Sam Jacksin Kanadassa vuonna 1963[1] kehittämä ja alun perin naisille suunniteltu jääpeli, jossa on yhdistetty jääkiekon nopea pelirytmi ja koripallon pelistrategia. Toisin kuin jääkiekossa, ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia, joten pelissä korostuvat erityisesti joukkueen pelitaktiikka ja taito. Juhani Wahlsten toi pelin Suomeen vuonna 1979. Nykyään Suomessa on jo tuhansia ringeten harrastajia. Peliä pelataan paikalliselta harrastetasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva eli ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme kenttäpelaajaa kummastakin joukkueesta (sekä puolustavan joukkueen maalivahti). Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä. Jos oma pelaaja kuitenkin menee maalivahdin alueelle siirtyy aloitusvuoro vastustajalle, mutta jos vastustaja menee alueelle tulee maalivahdin aloitus.

F-juniorit pelaavat puolikkaalla kentällä, jonka keskelle maalataan viiva. Viiva toimii kuten tavallisen kokoisen kentän siniviiva eli sen yli pitää syöttää.

Pelivälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallinen peliväline.

Pelivälineenä käytetään kumista rengasta, tuttavallisemmin rinkulaa. Mailana on suoravartinen ringettemaila. Käytössä on myös komposiittimailoja.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuun pääsyyn riittävät pelkät luistimet, viiltosuojattu kaulasuoja ja kypärä. Viiltosuojattu kaulasuoja on pakollinen alusta alkaen, koska tapaturman sattuessa lisenssi ei korvaa, mikäli pelaajalla ei ole ko. suojusta. Maalivahti saa yleensä lainata varusteensa seuralta. Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, viiltosuojattu kaulasuoja sekä pelihanskat. Peleissä kaikkien varusteiden paitsi kypärän, pelihanskojen ja luistimien tulee olla piilossa housujen tai pelipaidan alla. Jos sääntöä ei noudateta, pelaaja lähetetään koppiin kunnostamaan varusteensa. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia.

Suomessa valmistettuja mailoja myydään paljon ulkomaille, muun muassa Kanadaan ja Ruotsiin.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten säännöt on kehitetty naisten ehdoilla, koska ringette on naisten oma urheilulaji. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen on täysin kielletty. Ringette onkin nimenomaan taito- ja älylaji eikä voimalaji. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista yms. tuomitaan jäähyllä. Viivarikkomuksista saa vastapuoli aloituksen. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli toiselle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu vähintään seitsemän pelaajaa, joista kentällä on yhtä aikaa maalivahti sekä viisi kenttäpelaajaa. Vaihdot tapahtuvat SM-, B/N-, C- sekä D-ikäluokissa lennossa ja sitä alemmissa vaihtokellon mukaan.

Luistelutaito ja peliäly ovat ringettepelaajan tärkeimmät taidot, ja ringette onkin parhaimmillaan hyvin vauhdikasta katseltavaa. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät. Ringetteä voidaan pelata missä tahansa sääntöjä soveltaen. Se sopii kaikille iästä ja koosta riippumatta.

Ringeten maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten maailmanmestaruuskilpailut ovat Kansainvälisen Ringetteliiton (IRF) järjestämät turnaukset, joita on pidetty vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäinen MM-kilpailu järjestettiin Kanadassa, ja siihen otti osaa kuusi kanadalaista joukkuetta sekä Suomen ja Yhdysvaltojen maajoukkueet.[2]

Ringeten hallitseva maailmanmestari on Suomi, joka voitti Kanadan Burnabyssä Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa järjestetyissä kilpailuissa 2019. Mestaruus on Suomen seitsemäs peräkkäinen ja yhteensä yhdeksäs.[3]

Ringeten World Club[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ringeten World Club oli Kansainvälisen Ringetteliiton järjestämä turnaus, joka on järjestetty vuosina 2008 ja 2011. Mukana oli joukkueita Kanadan liigasta (NRL), Suomen SM-sarjasta ja Ruotsin Dam-SM-sarjasta. Vuonna 2014 turnaus jouduttiin perumaan rahoituksen takia.[4]

Miesten ringetteseurat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on muutama miesten ringeten harrastejoukkue, kuten hyvinkääläinen Kylmä rinki[5], espoolainen Tikku-ukot[6] ja riihimäkeläinen Ipen Jämät.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rules Ringette (A Game on Skates for Girls)1965-66 Society of Directors of Municipal Recreation of Ontario/Ringette Canada. en
  2. Famous People in Ringette nationalringetteschool.com. nationalringetteschool.com. Viitattu 1.1.2016. (englanniksi)
  3. World Ringette Championships Ringette Canada. Viitattu 7.4.2021. (englanniksi)
  4. IRF - News ringette.cc: IRF. Arkistoitu 1.1.2016. Viitattu 2.1.2016. (englanniksi)
  5. Kylmä rinki - Hyvinkää Ringette ry www.hyvinkaaringette.fi. Viitattu 24.1.2023.
  6. EKS Ring Tikku-Ukot | Kiekko-Espoo ry juniorit.kiekko-espoo.com. Arkistoitu 24.1.2023. Viitattu 24.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]