Jarl Magnus Riiber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jarl Magnus Riiber
Riiber vuonna 2018.
Riiber vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt15. lokakuuta 1997 (ikä 24)
Uran tiedot
Seura Norja IL Heming
Laji yhdistetty ja mäkihyppyView and modify data on Wikidata
Maailmancup
Kaudet 2014–
Voitot 49
Palkintokorokkeella 67

Tietolaatikko päivitetty 23. maaliskuuta 2022

Mitalit
Maa:  Norja
Miesten yhdistetty
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Pyeongchang 2018 joukkuekilpailu
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Seefeld 2019 normaalimäki + 10 km
Kultaa Kultaa Seefeld 2019 joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Oberstdorf 2021 normaalimäki + 10 km
Kultaa Kultaa Oberstdorf 2021 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Seefeld 2019 parisprintti
Hopeaa Hopeaa Oberstdorf 2021 suurmäki + 10 km
Hopeaa Hopeaa Oberstdorf 2021 parisprintti

Jarl Magnus Riiber (s. 15. lokakuuta 1997) on norjalainen yhdistetyn hiihtäjä, nelinkertainen maailmanmestari, nelinkertainen maailmancupin kokonaiskilpailuvoittaja ja olympiamitalisti. Hän edustaa IL Heming -seuraa.

Maailmancup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riiber debytoi yhdistetyn maailmancupissa joulukuussa 2014 Lillehammerissa suurmäen ja 10 kilometrin hiihdon kilpailussa. Hän lähti hiihto-osuudelle peräti kahdeksantena, mutta putosi sijalle 28 ottaen kuitenkin uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet. Ensimmäisen maailmancupin palkintosijansa hän saavutti Seefeldin triplan avauskilpailusta tammikuussa 2015 ollen kolmas. Seuraavalla kaudella hän oli Ramsau am Dachsteinin kilpailuissa kolmas ja toinen.

Ensimmäisen voittonsa Riiber saavutti Oslossa 6. helmikuuta 2016. Hän oli samalla kaudella kolmas Trondheimissa. Tammikuussa 2018 hän sijoittui Seefelsissä kaksi kertaa toiseksi ja kerran kolmanneksi. Saman vuoden maaliskuussa hän oli toinen Trondheimissa. Schonachissa hän oli kahdesti toinen ja maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemäs.

Riiber oli toinen kauden 2018–2019 ensimmäisessä osakilpailussa Rukalla. Seuraavalla viikolla Lillehammerissa Riiber voitti kaikki kolme osakilpailua. Hän voitti myös Ramsaun ensimmäisen kilpailun, ja seuraavan vuoden kaksi ensimmäistä kilpailua Otepäässä. Hän voitti myös Trondheimin kilpailut tammikuun lopulla sekä Klingenthalin kilpailut. Riiber varmisti maailmancupin voiton jo ennen MM-kilpailuja ja neljää viimeistä osakilpailua. MM-kilpailuijen jälkeen hän voitti Oslon osakilpailun. Schonachissa hän sijoittui ensimmäisessä kilpailussa kolmanneksi ja voitti toisen kilpailun. Hän sivusi 12 voitollaan Hannu Mannisen yhden kauden voittoennätystä yhdistetyn maailmancupissa. Hän voitti kokonaiskilpailun lopulta 625 pisteen erolla Akito Watabeen.[1]

Kaudella 2019–2020 Riiber voitti kaikki kolme Rukan kilpailua sekä Lillehammerin kummatkin kilpailut. Ramsaussa hän oli ensimmäisessä kilpailussa toinen ja toisessa kilpailussa ensimmäinen. Val di Fiemmessä hän voitti ensimmäisen kilpailun ja sijoittui toisessa kilpailussa toiseksi. Oberstdofissa hän voitti sekä joukkuekilpailussa että henkilökohtaisessa kilpailussa. Seefeldissä hän voitti kaikki kolme kilpailua. Riiber voitti myös kummatkin Trondheimin kilpailut ja varmisti maailmancupin kokonaiskilpailuvoiton jo ennen neljää viimeistä osakilpailua. Hän voitti myös Oslon kilpailun. Hän teki uuden yhden kauden voittoennätyksen voitettuaan 14 kilpailua 17:stä.[2] Hän voitti maailmancupin 480 pisteen erolla Jørgen Graabakiin.[3]

Kaudella 2020–2021 Riiber voitti Rukan kaksi ensimmäistä kilpailua. Ramsaun molemmissa kilpailussa hän sijoittui toiseksi.[4] Hän voitti Val di Fiemmen molemmat kilpailut. [5] [6] Lahden kilpailussa hän sijoittui toiseksi.[7] Riiber voitti Seefeldin kaikki kolme kilpailua. Hän voitti Klingenthalin molemmat kilpailut. Maailmancupin kokonaiskilpailun hän voitti kolmannen kerran peräkkäin.

Kaudella 2021–2022 Riiber voitti Rukan ensimmäisen ja kolmannen kilpailun. Hän voitti myös Lillehammerin kilpailun sekä Otepään yhteislähtökilpailun ja Gundersen-kilpailun. Hän voitti Ramsaun molemmat kilpailut sekä Seefeldin ensimmäisen kilpailun. Seefeldin kolmannessa kilpailussa hän oli kolmas. Hän voitti Lahden kilpailun sekä Oslon ja Schonachin molemmat kilpailut. Hän voitti jälleen maailmancupin kokonaiskilpailun.

Arvokilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2014 Riiber saavutti MM-pronssia nuorten MM-kisojen joukkuekilpailusta Val di Fiemmestä Italiasta. Nuorten MM-kilpailuissa Almatyssa 2015 hän voitti kultaa normaalimäen 5 ja 10 kilometrin Gundersen-kilpailuissa. Joukkuekilpailussa hän sai pronssia. Pyeongchangin olympialaisissa 2018 hän sijoittui molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa neljänneksi ja sai joukkuekilpailussa hopeaa.[8] Seefeldin MM-kilpailuissa 2019 hän voitti kultaa normaalimäen Gundersen-kilpailussa ja joukkuekilpailussa sekä hopeaa parisprintissä. Suurmäen Gundersen-kilpailussa hän sijoittui viidenneksi. Oberstdorfin MM-kilpailuissa 2021 Riiber saavutti normaalimäen Gundersen-kilpailussa sekä joukkuekilpailussa maailmanmestaruuden. Suurmäen Gundersen-kilpailussa ja parisprintissä hän saavutti hopeaa.

Riiber sairasti koronan Pekingin olympialaisten 2022 kynnyksellä. Hän osallistui olympialaisissa vain suurmäen Gundersen-kilpailuun, jossa oli kahdeksas. Hän johti kilpailua mäkiosuuden jälkeen 44 sekunnilla, mutta menetti harhaanhiihtämisen vuoksi puolisen minuuttia ja sijoittui lopulta kahdeksanneksi.[9]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarl Magnus Riiberin isoveli Harald Johnas Riiber on myös maajoukkuetason yhdistetyn hiihtäjä.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]