Trondheim

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trondheim kommune
Tråanten tjïelte
vaakuna
sijainti
www.trondheim.kommune.no
Sijainti 63°25′37″N, 10°23′35″E
Lääni Trøndelagin lääni
Perustamisvuosi 997
Kuntaliitokset Klæbu (2020)
Pinta-ala 529 km²
– maa 496 km²
Väkiluku 214 565 (1.1.2024[1])
– väestötiheys 432,6 as/km²
Kunnanjohtaja Kent Ranum (H, 2023)

Trondheim (aiemmin Trondhjem, eteläsaameksi: Tråante, kveeni: Tronjami)[2] on kaupunki Norjan länsirannikolla Trøndelagin läänissä. Se on Norjan kolmanneksi suurin kaupunki Oslon ja Bergenin jälkeen. Vuoden 2024 alussa asukasluku oli 214 565.[1]

Trondheimin vanha silta

Trondheimin alueella on ollut asutusta tuhansia vuosia. Se oli aikoinaan tärkeä viikinkiasutuksen keskittymä, ja kaupunki sen katsotaan olleen vuodesta 997 lähtien, jolloin viikinkikuningas Olav Tryggvason nimesi sen virallisesti. Trondheimista tuli pian perustamisensa jälkeen Norjan ensimmäinen pääkaupunki, ja siellä muun muassa kruunattiin uudet kuninkaat. Pääkaupunkina se toimi vuoteen 1217 saakka. Olav Tryggvason nimesi kaupungin alun perin Kaupangeniksi (”kauppapaikka, markkinapaikka”), mutta sittemmin sen nimeksi vakiintui Nidaros, jonka nimisenä se säilyi läpi keskiajan, kunnes siitä alettiin käyttää myöhäiskeskiajalla nykyistä nimitystä Trondheim.[3]

Trondheimin lippu
Näkymä kaupungin yli vuonolle.
Trondheimin sijainti Norjassa

Trondheim sijaitsee Nidelva-joen ja Trondheiminvuonon suistossa, minkä ansiosta sinne on aina ollut suhteellisen helppo matkustaa laivoilla ja sen asema kauppasatamana on ollut merkittävä. Trondheim on ollut historiallisesti myös suuri uskonnollisen elämän keskus, ja siellä sijaitsee 1000-luvulta peräisin oleva Nidarosin tuomiokirkko sekä arkkipiispan palatsi.

Vuonna 1658 Trondheim siirtyi lyhyeksi ajaksi Ruotsin alaisuuteen, mutta jo kymmenen kuukauden kuluttua kaupunki vallattiin takaisin senaikaiselle Tanska-Norjalle. Vuosina 1940–1945 Natsi-Saksa hallitsi Norjaa, jolloin myös Trondheim oli saksalaisten alaisuudessa.

Trondheimissa on riehunut sen historian aikana monta tuhoisaa tulipaloa. Koska kaupungin rakennukset olivat pitkän aikaa enimmäkseen puisia, valloilleen päässyt tuli aiheutti nopeasti mittavia tuhoja. Suurimmat tulipalot Trondheimissa sattuivat vuosille 1598, 1651, 1681, 1708, 1717 (kaksi suurta paloa), 1742, 1788, 1841 ja 1842. Vuoden 1681 palon jälkeen kaupunki jouduttiin rakentamaan lähes kokonaan uudestaan. Keskiaikaiset kapeat kujat vaihtuivat barokkityylin leveiksi bulevardeiksi, mutta keskiaikaistakin tyyliä on joissakin osissa kaupunkia tallella.[4] Viimeksi vuonna 2002 tuli pääsi irti Trondheimin vanhassa kaupunginosassa tuhoten monta arvokasta puutaloa.

Nidelva-joki puutaloineen.

Yleistä Trondheimista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trondheim on yksi Norjan tärkeimmistä koulu- ja opiskelijakaupungeista. Kaupungissa asuu yliopistojen ja korkeakoulujen lukuvuosien aikana 30 000 opiskelijaa, mikä näkyy selvästi katukuvassa. Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU)) sijaitsee Trondheimissa, ja siellä on kirjoilla 20 000 opiskelijaa.[5] Kaupungissa sijaitsee myös Etelä-Trøndelagin korkeakoulu ja Norjan ilmavoimien lentosotakoulu. Trondheim on Norjan johtava kaupunki merentutkimuksen, tekniikan ja lääketiedeteknologian tutkimuksessa.

Trondheim on myös tärkeä kulttuurikaupunki. Siellä on korkeatasoista musiikkiopetusta ja kulttuuritarjontaa. Kaupungissa on kauppakeskuksia ja vapaa-ajanviettokohteita sekä menestyvä jalkapallojoukkue Rosenborg. Läheisellä suositulla Bymarkan retkeily- ja ulkoilualueella voi harrastaa urheilulajeja tai vaeltaa luontoreittejä pitkin. Trondheimin alueella sijaitsee myös vuoria, joista monilla on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Ladestien-ulkoilureitti kulkee Trondheiminvuonon rantaa ja tarjoaa hienot näkymät turistille.

Nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vanha kävelykatu.
 • Vanhakaupunki. Nidelva-jokea reunustavat molemmin puolin vanhat puurakennukset ja kadut. Joen yli kulkee vanha viikinkikoristeinen silta, ja Nidarosin tuomiokirkko sijaitsee lähistöllä.
 • Kristianstenin linnoitus. Vuosina 1681-1685 rakennettu linnoitus Trondheimin keskustan kupeessa sijaitsevalla kukkulalla. Vuonna 1718 linnoituksesta käsin puolustauduttiin menestyksekkäästi ruotsalaisjoukkojen hyökkäystä vastaan.
 • Munkholmenin saari. Trondheiminvuonossa sijaitseva saari, jossa on sijainnut niin linnoitus, luostari kuin vankilakin. Nykyisin Munkholmen toimii museona, ja sinne kulkee turistilautta kaupungista.
 • Norjan tieteellinen ja teknillinen yliopisto (NTNU). Norjan suurimman teknillisen yliopiston päärakennus lähirakennuksineen on arkkitehtuuriltaan vaikuttava kampusalue.
 • Sverresborgin linna. Kuningas Sverren keskiaikainen linna, joka toimii nykyään museona.[8]
 • Trampe-polkupyörähissi. Maailman toistaiseksi ainoa tunnettu polkupyörähissi. Trampe kulkee jyrkkänousuista kadunvartta – vasen jalka pidetään pyörän polkimella samalla kun oikea asetetaan kiskolla kulkevalle jalanpohjan kokoiselle metallilevylle, josta tukea ottamalla pyöräilijä kulkee 130 metrin matkan mäen päälle helposti. Kisko toimii sähköllä ja on maksullinen.[9]
 • DORA 1. Toisen maailmansodan aikainen saksalaisten rakennuttama bunkkeri ja sukellusvenetehdas, joka toimii nykyisin arkistona ja konserttihallina.
Nidarosin tuomiokirkko talvella. Kuva: Morten Dreier.
 • Opiskelijoiden talo (Studentersamfundet i Trondheim). Teknillisen yliopiston opiskelijajärjestöjen omistama suuri pyöreä kivitalo Nivelda-joen kupeessa on trondheimilaisille eräs kaupungin tärkeistä maamerkeistä.
 • Bymarka. Bymarka on Trondheimista länteen sijaitseva luontoalue, joka on trondheimilaisten keskuudessa suosittu ulkoilu- ja ulkoliikuntakohde. Siellä voi harrastaa niin talvi- kuin kesäurheilulajejakin, tai vain ulkoilla virkistävissä metsämaisemissa. Kaupungista Bymarkaan pääsee autolla tai Gråkallbanen-raitiovaunulla.
 • Trondheimin merenkulkumuseo on vesiliikenneaiheinen museo
 • Rockheim on rock- ja pop-musiikkiin erikoistunut museo.
Trøndelagin teatteri

Kaupungin jalkapalloseura Rosenborg on eräs Pohjoismaiden vauraimmista ja viime vuosina menestyneimmistä joukkueista.

Trondheimissa ilmestyy sanomalehti Adresseavisen.

Kuuluisia trondheimilaisia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maisema Bymarkassa.

Näyttelijätär, ohjaaja ja kirjailija Liv Ullmann syntyi Tokiossa Japanissa, mutta kasvoi Trondheimissa.

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pyhän Olavin sairaala

Lähde:[11]

Näkymä katedraalin tornista.
 1. a b 11342: Areal og befolkning i kommuner, fylker og hele landet (K) 2007 – 2024 Statistisk sentralbyrå. Viitattu 6.6.2024. (norjaksi)
 2. Kvenske stedsnavn www.kvenskestedsnavn.no. Viitattu 25.8.2020.
 3. Key facts about Trondheim Visit Norway. Viitattu 10.9.2013.
 4. Trondheim today trondheim.no. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 10.9.2013.
 5. About student life at NTNU NTNU. Arkistoitu 5.11.2013. Viitattu 10.9.2013.
 6. Nidaros Cathedral Visit Norway. Viitattu 10.9.2013.
 7. Prinsessebryllup 2002 Det Norske Kongehus. Viitattu 10.9.2013. (norjaksi)
 8. Attractions in Trondheim Visit Norway. Arkistoitu 24.10.2013. Viitattu 10.9.2013.
 9. Trampe Amusing Planet. Viitattu 10.9.2013.
 10. Ystävyyskaupungit Tampereen kaupunki. Viitattu 6.12.2021.
 11. Internasjonalt arbeid Trondheim. Viitattu 6.12.2021. (norjaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]