Choi Hong Hi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kenraali Choi Hong Hi (9. marraskuuta 1918 Myong Chun15. kesäkuuta 2002 Pjongjang, Pohjois-Korea) oli Taekwon-Don perustaja ja suurmestari. Choi kehitti Taekwon-Don elämäntyönään monien harjoittelemansa eri taistelulajien pohjalta ja oli International Taekwon-Do Federationin puheenjohtaja sen perustamisesta kuolemaansa saakka.

Choi Hong Hi syntyi 9. marraskuuta 1918. Hän joutui heti synnyttyään vanhempiensa huolen kohteeksi koska oli sairaalloinen ja heiveröinen. Choin isä lähetti poikansa oppiin erään Korean kuuluisimman kalligrafiaopettajan luokse. Hän opetti Choille myös tae kyonia, muinaista korealaista taistelulajia. Vuonna 1937 Choi lähetettiin Japaniin opintojensa vuoksi. Siellä hän opiskeli Shotokan-tyylistä karatea saavuttaen toisen danin mustan vyön. Toisen maailmansodan sytyttyä Choi pakkovärvättiin Japanin armeijaan ja tuomittiin pian seitsemäksi vuodeksi vankeuteen japanilaisvaltaa vastaan suuntautuneiden kapinointien vuoksi. Hän kuitenkin välttyi pitkältä vankeusajalta rauhan koittamisen ansiosta.

Rauhan koittaessa elokuussa 1945 Choi vapautui ja alkoi opettaa lajiaan Etelä-Korean armeijassa. Hän eteni kovaa vauhtia sotilasurallaan ja levitti lajiaan tehokkaasti ympäri maata. Koreasta Choi lähti levittämään lajiaan miltei heti myös Yhdysvaltoihin. Lajin viralliseksi nimeksi hyväksyttiin "Taekwon-Do" 11.4.1955. Moni pitääkin tätä päivämäärää Taekwon-Do:n syntymäajankohtana. Vuonna 1959 lajia alettiin levittää myös muihin maihin (mm. Malesiaan ja Singaporeen) ja 22.3.1966 perustettiin kansainvälinen Taekwon-Do -liitto, International Taekwon-Do Federation (ITF). Perustamassa oli yhdeksän maata: Vietnam, Singapore, Malesia, Italia, Saksan liittotasavalta, Turkki, Arabiemiirikunnat, Yhdysvallat, ja Korean tasavalta.

Kenraali Choi kuoli lauantaina 15. kesäkuuta 2002 84-vuotiaana. Hänet haudattiin Pohjois-Koreaan, Pjongjangiin.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.